Foča: Džamija Aladža u punom sjaju spremna za otvorenje

Fočanska ljepotica, Aladža džamija, u subotu, će ponovno zablistati punim sjajem.

Posljednji radovi prije njenog svečanog otvaranja su u toku.

Dio ukrasa oko prozora džamije ostavljen je u izvornom stanju i jedan je od podsjetnika na historiju ove bogomolje, značajne ne samo za vjernike u fočanskom kraju, nego i cijele BiH pa i šire.

Ova džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća, jedna je od najstarijih u BiH i važi za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija BiH i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora SAD-a u BiH Ericka Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l- uleme IZ BiH Huseina ef. Kavazovića.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena fočanska ljepotica, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u

Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetlištima.

Sagrađena je polovinom 16. stoljeća. Aladžu je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana. Radovi na obnovi zvanično su počeli 2014. godine.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni.

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

03.05.2019., Foca, Bosna i Hercegovina

.

.
.
.
03.05.2019., Foca, Bosna i Hercegovina-
Posljednji radovi na Aladza dzamiji prije njenog svecanog otvaranja koje je zakazano za sutra (04.05.). Ova dzamija je sagradjena polovinom 16. stoljeca, jedna je od najstraijih u BiH i vazi za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladzu dzamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetlistima. Medzlis Islamske zajednice Foca je u gradu do 1992. godine imao 12 dzamija. Sve su porusene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni.
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Vijesti.ba

1281 Posjeta 2 Posjeta danas