KAJSIJE

KAJSIJE-hranjive,a s malo kalorija

Osim što su odličnog okusa,kajsije su pune vitamina i minerala koji pomažu u pravilnom funkcioniranju organizma.Brojni su razlozi zašto bismo ovo voćetrebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu-pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju,sprečavaju rizik od srčanih oboljenja,koži pomažu da ostane lijepa i mladolika…

IZRAZITO HRANJIVE

Dvije svježe kajsije sadrže samo 34 kalorije,8 grama ugljikohidrata,jedan gram proteina,0,27 posto grama masti,1,5 grama vlakana.Odličan su izvor beta-karotena i luteina,antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.Najbolje ih je jesti cijele i neoguljene.

BOGATE ANTIOKSIDANSIMA

Osim beta-karotena,odličan su izvor vitamina A,C iE.Sadrže flavonoide,spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih oboljenja.

ČUVAJU OČI I VID

Vitamini A i E nalaze se u kajsiji,a oni su važni za očuvanje zdravlja očiji.Sastojci poput zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

PODMLAĐUJU KOŽU

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C,kajsije su odlične za kožu.Oni je štite od štetnih vanjskih uticaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja.Vitamin C pomaže u obnavljanju kože i izgradnji kolagena,a beta karoten štiti od opeklina izazvanih sunčevim zrakama.

SADRŽE VLAKNA

Kajsije su bogat izvor vlakana pa pomažu u očuvanju uravnotežene probave.Jedna šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana,a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa šećera u krvi te holesterola.

PUNE KALIJA

Ovaj mineral odgovoran je za reguliranje mišićnih kontrakcija i tečnosti u tijelu,a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.

Izvor:AVAZ(26.6.2019)

2032 Posjeta 1 Posjeta danas