Odred izviđača“Jure Galić-Veliki“-Ljubuški

Nakon formiranja N.K.“Sloge“-Ljubuški i Omladinskog rukometnog kluba (ORK)-Ljubuški nastao je i Odred izviđača „Jure Galić-Veliki“ u Ljubuškom kao oblik organiziranja omladine pedesetih godina prošlog stoljeća.

Odred izviđača je slijedio organizaciju koja je nastajala u svim većim gradovima ex Yu i Bosne i Hercegovine.

Zadatak izviđača je bio:ostvarivanje ciljeva i programa u „upoznavanju prirode,socijalizacija djece i omladine i učenje korisnih vještina.“

Važniji ciljevi su bili“orijentacija u prirodi,topografija,upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta,čvorovi,znakovi,igre u prirodi,prva pomoć,kretanje po azimutu,drugarstvo,druženje „itd.

Odred izviđača iz Ljubuškog se bratimio sa sličnim organizacijama iz Kraljeva,Posušja,Prijedora,Cetinja,Skoplja i drugih gradova bivše Yu.

Izviđači iz Ljubuškog su kampovali na Boračkom jezeru,Kravici,Adi Ciganliji,Ljubljani,Bratuši(Promajna)… i okupljali mlade od 10-30 godine.

Kada pominjemo Odred izviđača Ljubuški onda se uvijek sjetimo rah. Dule Alendara koji je bio „alfa i omega“ izviđača iz Ljubuškog.

Također se podsjećamo lika i djela pok.Vladimira Spajića-Vlade koji je također učestvovao u izviđačkom pokretu,kao i pok.Nedjeljko Galić-Neđo,Dževad Češko,Jadranka Dedić,Anka Spasojević,Ida Đulić i mnogi drugi na desetine članova Odreda izviđača Jure Galić-Veliki Ljubuški.

Nažalost,organizacija izviđača je nestala i povukla se u „bajku“ do nekih drugih vremena.

Jedino,što je ostalo je ime RK „Izviđač“(muški i žene),pa barem time možemo biti zadovoljni.

Njihovi uspjesi u rukometu nas raduju i podsjećaju na nekadašnju mladost,ljubav i druženje sa mladima iz izviđačkih odreda diljem bivše države od „Triglava do Gevgelije“.

Zahvaljujemo g.Češko Dževadu na ustupljenim fotografijama.

 

Priredio:Kemal Mahić

 

izvidjaci232

 

3330 Posjeta 4 Posjeta danas