KESTEN PITOMI-(Castanea sativa)

Pitomi kesten je listopadno stablo porijeklom iz Male Azije,ali su se kestenove šume rasprostirale i daleko u kontinent.Smatra se da su kesten Evropom proširile rimske lagije koje su ga koristile kao hranu vojnicima i pratećim životinjama koja im je tako bila na raspolaganju i tokom zime.Poznat je po vrlo hranjivim i ukusnim plodovima i vrlo bodljikavim omotačem.Maruni su vrsta evropskog pitomog kestena dobivene selekcijom,a koja se od davnina uzgajaju zbog proizvodnje krupnih i kvalitetnih plodovaJoš u 17.stoljeću maruni su se izvozili uz masline,vinovu lozu i trešnje te su bili kultura od koje je stanovništvo stoljećima živjelo.

Miris pečenih kestena je i jedan od prepoznatljivih simbola jeseni.Tradicionalno se skuplja u vrijeme berbe grožđa.Na jednom hektaru se obično skupi od tri do četiri,a neki i do 6.000 kilograma.Kesten ne sadrži gluten,a po ljekovitim je svojstvima poznat kestenov med.

LJEKOVITA SVOJSTVA I PRIMJENA:

Osim jestivih i ljekovitih plodova,u ljekovite svrhe se koriste i listovi kestena.Sadrži treslovine,flavonoide,šećer,smolu,pektin,kalij i u manjim količinama natrij.Iz plodova se dobija ulje koje liječi bronhitis,kašalj,astmu i bolesti disajnih organa.Zbog njegova okusa peče se ili kuha te se od njega prave različita jela.Pitomi kesten je jestiv i ljekovit,a divlji se koristi samo u medicinske svrhe.

Plodovi pitomoga kestena čiste krv i jačaju imunitet i izvor su energije te sadrže magnezij,kalcij,fosfor,željezo i skoro sve skupine vitamina B.Listovi kestena sadrže 95% tanina,razne esencijalne smole i vitamin K koji se pokazao vrlo djelotvornim kod zaustavljanja krvarenja.

ČAJ

Dvije čajne kašičike listova priliti šoljom hladne vode,ostaviti da proključa i ocijediti.Dnevno se preporučuje piti 2-3 šoljice vrlo toploga čaja i na gutljaje.Djeluje kao lijek protiv bronhitisa,velikog kašlja,astme i bolesti disajnih organa.

PLODOVI

I pečeni i kuhani su vrlo ukusni.Reumatičari i osobe oboljele od gihta trebalo bi često jesti plodove kestena,posebno tokom zime i jeseni.

 

Izvor:“Svjetlo riječi“;Sarajevo,novembar 2018.

1227 Posjeta 1 Posjeta danas