Dok se asfalt topi: Evo kako Mostarci podnose vrućine

Živa na termometru u Mostaru još jutros u 11 penjala se skoro do 40 stepena Celzijusa, a znatno više vrijednosti su bile na suncu i asfaltu. Građani Mostara užurbano su obavljali svoje dnevne
obaveze, kako bi najtopliji dio dana proveli u svojim rashlađenim domovima ili lokalnim kupalištima.

Mostarci, navikli na ovakve vrućine, snalaze se na razne načine. Pored gradske česme zatičemo Senada i Jaminu Šukalić kako traže spas od mostarske žege. Iako se asfalt topi, Senad tvrdi da mu godi ova vrućina. Pojašnjava da je na odmoru u rodnom gradu, ali s obzirom na to da dolazi iz zemlje u kojoj je često kišovito i prohladno, vrućina mu baš treba da napuni baterije.

– Meni je super. Bili smo i na Kravicama, oduševljen sam zatečenim. Žao mi je što je Bunica zapuštena, mladost sam tu provodio, šteta – dodaje Senad.

.

Jasmina dodaje da je ljudima teško ugoditi, kada je hladno kukaju zbog hladnoće, a kada ljeto dođe opet ista priča.

– Ljeto je i treba da bude vruće. Ko je iz Mostara, navikao je – ističe Jasmina.

Veći fan ljeta nego zime je i Beba, koja je navikla na mostarsko ljeto.

– Kada sam kući svako malo se tuširam, klima uređaj ne gasimo, a vani idemo samo po potrebi, pa se može – ističe ova Mostarka.

Habibu Delić zatičemo dok užurbano žuri s cekerom u ruci. Onom slobodnom rukom, briše znoj sa čela.

– Bježim kući, vjerujte. Izašla sam samo da nešto kupim. Nastojim da ne izlazim bez velike potrebe jer sam već u godinama, a šećer i pritisak me baš i ne slušaju – govori Habiba.

Foto A.B.Š.

Dok građani uglavnom spas od vrućina traže u klimatiziranim prostorijama ili na kupalištima, bilo je i onih koji su se osvježavali u hladnoj Neretvi, a zajedno s njima rashlađivali su se i brojni turisti u staroj gradskoj jezgri. Unatoč vrućinama, rijeka turista se slijevala starogradskom jezgro. U ruci je neizostavna boca vode, lepeza ili kišobran, šešir da čuva glavu, a najveće gužve su pred frižiderima za sladoled.

Temperature će ovog vikenda dostizati 40, pa i koji stepen više. Zbog tropskih vrućina uključen je i narandžasti meteoalarm, ali i bez tog upozorenja građani će se, svako na svoj način, boriti s “viškom Celzija”.

 

Izvor: Faktor.ba, foto A.B.Š.

958 Posjeta 1 Posjeta danas