Bijeli luk, 9 nevjerovatnih činjenica o moćnom povrću

Bijeli luk je jednostavan i svima dostupan prirodni lijek. U narodnoj medicini koristi se za liječenje mnogih bolesti i tegoba. Kako je veoma moćan prirodni antibiotik, ubija veliki broj različitih bakterija, a pored toga stimuliše imuni sistem i normalizuje crevnu floru. Tu se ne završava spisak pozitivnih dejstava na organizam.

Bijeli luk možete jesti kao dodak jelima, kao sastavni dio jela, ali i sam za sebe. Najčešće ga jedemo uz neko jelo, ali da li ste se ikada zapitali šta konzumiranje bijelog luka na prazan stomak čini za vaš organizam?

Naučnici jesu i otkrili su da je ovaj način zapravo veoma efikasan u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Oni tvrde da kada konzumirate bijeli luk na prazan stomak, time samo povećavate njegovu moć do čega dolazi jer su štetne bakterije izložene, a time i podložnije djelovanju sastojaka iz luka.

BIJELI LUK PROTIV INFEKCIJA

Bijeli luk sadrži azotne supstance, natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, silicijum, sumpornu fosfornu kiselinu, vitamin C, D, B, fitosterole i eterična ulja. Osim toga, bijeli luk je bogat fitoncidima, kao što su alicin. Prema nekim istraživačima, alicin je izuzetno djelotvoran kod infekcija i upala. Bijeli luk sadrži i više od četiri stotine različitih mineralnih sastojaka, uključujući mnoge antioksidanate.

9 NEVJEROVATNIH ZDRAVSTVENIH KORISTI BIJELOG LUKA PO ZDRAVLJE

– Spriječava starenje i začepljenje velikih i perifernih arterija

– Zahvaljujući svojim lijekovitim svojstvima, pomaže smanjenju nivoa lošeg holesterola u krvi

– Ubija veliki broj različitih bakterija

– Štiti od srčanih bolesti. Bijeli luk smanjuje sintezu triglicerida u jetri koji pomažu da se spriječi razvoj ateroskleroze

– Snižava krvni pritisak i ima protivupalna svojstva

– Bijeli luk je prirodni antibiotik i djelotvoran je lijek protiv prehlade

– Preporučuje se kod oboljenja nervnog sistema

– Bijeli luk pomaže ubijaju ćelija glioblastoma multiforme odnosno malignog tumora na mozgu

– Jača imuni sistem

mostarski.ba/hayat.ba

1404 Posjeta 2 Posjeta danas