ĐUMBIR-ljekovita biljka ili začin?

Đumbir je tropska začinska biljka,visine od 100-150 cm,listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku.Njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično.Cvjetovi su bijele,žute ili roze boje,zavisno od vrste.Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna,a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.

Đumbir se koristi već hiljadama godina kao lijek,začin,hrana i sredstvo za uljepšavanje.

Ova biljka je porijeklom iz Kine,ali sada se uzgaja u mnogim zemljama,uključujući Aziju,Indiju,Afriku i Karipski otoci.

Đumbir je veoma popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa,što je upravo zasluga eteričnih ulja,koja sadrži korijen đumbira.

Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku,u prahu,ušećeren ili ukiseljen,u obliku sirupa ili tinkture u trgovinama zdrave hrane i supermarketima.

Svjež đumbir i sušeni đumbir su sasvim različiti po svojstvima,kao da su u pitanju dvije različite biljke.

U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang,a svjež korijen kao Sheng-Jiang.

Svježi korijen se koristi za pojačavanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

Sušeni korijen,koristi se za trbušne bolesti,dijareju,reumatizam,kašalj itd.

I sušeni i svježi đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakologije i kao ekstrakt i kao tinktura.

U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata,jer ubrzava reakciju sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita svojstva su brojna.Koristi se protiv upala,za obloge protiv otoka,protiv grčeva,za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što su artritis,kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja,jačanje imuniteta,poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi,djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripe.

Đumbir poboljšava pamćenje,djeluje kao blagi afrodizijak,smanjuje mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja.Antiseptik je,pa uništava mikroorganizme,koristi se protiv iscrpljenosti i umora,jer podiže energiju u organizmu.

Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam,pomažu razgradnju mesa i mlijeka u organizmu.On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

 

Izvor:Zdravlje iz prirode;broj 42;2019 godina.

1914 Posjeta 1 Posjeta danas