Namirnice koje čuvaju vaše zdravlje

Svi znaju koliko je ishrana važna za cjelokupno zdravlje,kao i da određene namirnice djeluju preventivno na neke teške bolesti.

Određeni sastojci kojima ove namirnice obiluju  provjereno sprečavaju smrtonosna oboljenja.

Naučnik s Harvardskog univerziteta Vilijam Li izdvojio je namirnice koje,zahvaljujući svom sastavu,podižu odbrambeni mehanizam i omogućavaju da se s uspjehom bori protiv teških oboljenja,od karcinoma do Alchajmerove bolesti.

1.LOSOS– odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje štite od Alchajmerove bolesti.

2.GRAH– zahvaljujući visokom procentu vlakana,proteina i flavonoida,regulira nivo šećera u krvi te djeluje preventivno na srčana oboljenja i rak dojke.

3.ĐUMBIR-zahvaljujući određenim nutrijentima,može ubiti ćelije raka prostate.

4.BIJELI LUK-snižava povišeni krvni pritisak,štiti od bolesti srca,a smatra se i najboljim prirodnima antibiotikom.

5.PARADAJZ-Bogat je likopenom,antioksidansom koji djeluje preventivno na pojavu raka grliža maternice i raka dojke.

6.KURKUMA-kurkumin može spriječiti pojavu kancera,kao i usporiti njegov rast.

7.TAMNA ČOKOLADA-flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi čuvaju zdravlje arterija i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

8.MASLINOVO ULJE– Maslinovo ulje svako bi trebao imati u kući.Ono preventivno djeluje na rak debelog crijeva,dojke i kože.Ovo ulje sadrži i biofenole koji snižavaju krvni pritisak te sprečavaju srčana oboljenja.

9.SPANAK(ŠPINAT)- Ova namirnica obiluje željezom,kalcijem,folnom kiselinom i vitaminima K,C,E i B,kao i snažnim fitokemikalijama koje štite od srčanih oboljenja.Ova namirnica,također,čuva i zdravlje kože,očiju,kostiju i jetre.

10.JAGODE-Jagode su moćni antioksidansi koji štite srce,ublažavaju bore,poboljšavaju vid.Osim toga,ovo ukusno voće,također,smanjuju upale i rizik od urinarnih infekcija.

11.AVOKADO-Dok je većina voća bogata ugljikohidratima,avokado je prepun zdravih masnoća,posebno oleinske kiseline.Avokado je,također,dobar izvor vlakana i kalija.Istraživanja su pokazala da avokado može spriječiti nastanak karcinoma prostate i širenje ćelija raka.

 

AVAZ-12.09.2019.

1114 Posjeta 1 Posjeta danas