Tribina u Stocu / Dretelj – slika iz samog Džehenema

Povodom 26 godina od zatvaranja logora Dretelj, u organizaciji Udruženja logoraša Stolac i Bošnjačke zajednice kulture Preporod sinoć je u Šarića kući u Stocu održana javna tribina.

Piše: Radiosarajevo.ba

Na tribini, koja je izazvala veliki interes bivših logoraša logora tzv. Herceg-Bosne, te građana Stoca, govorili su dr. Amir Kliko, vršitelj dužnosti direktora Institua za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, te Faruk Vele novinar i urednik portala Radiosarajevo.ba. 

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja logoraša Stoca Amer Đulić. On je izarazio podršku svim logorašima koji istrajavaju na istini i borbi za pravdu.

„Ova tribina je samo uvertira za knjigu o Dretelju koju piše Udruženje logoraša Stolac. Sa pisanjem te knjige krenuli smo prije godinu dana. U narednih 10-15 dana ona će ići u štampu. Ona donosi neke dokumente koji do sada nisu viđeni, izjave, svjedočenja, slike. Knjiga počinje pričom o stradanjima Srba 1992. godine, da bi bila nastavljenja sa stradanjem Bošnjaka 1993. godine.

Mi kao bivši logoraši želimo pokazati da je bilo zločina i prema drugim narodima. Želimo dočarati istinu, onakva kakva je bila. A tu istinu dajemo pisanim dokumentima, dajemo slikama, spiskovima iz Haga“, kazao je Đulić

Faruk Vele je odao priznanje logorašima Stoca na istrajnosti u borbi za istinu i pravdu, naglašavajući da je ona ključna u razumijevanja današnjice i procesa koji se odvojaju pred našim očima, a to je, u slučaju Hercegovine i srednje Bosne, pokušaj reaktiviranja i obnavljanja ideje tzv. Herce-Bosne iza koje je ostalo toliko zla. Podsjetio je da je Dretelj bio slika samog Džehenema.

„Pozivam vas da govorite i pišete istinu, da odlazite u institucije i tražite od njih odgovore ne samo zašto određene osobe nisu procesuirane, već zašto brojni slučajevi već desetinama godina stoje u prašnjavim ladicama. Vi kao žrtve imate pravo na istinu i pravdu, ali se za nju moramo zajedno boriti“, kazao je Vele.

U odličnom izlaganju dr. Kliko je istakao da ubistva, progoni, mučenja, ponižavanja, zatvaranja u logore i „svi drugi zabilježeni oblici nasilja nad Bošnjacima izvršeni od strane Hrvatske zajednice/republike Herceg-Bosna“ nisu slučajna ratna posljedica nego dobro osmišljen plan za ostvarenje političkih ciljeva Republike Hrvatske iz devedesetih godina 20. stoljeća.

„Ti ciljevi mogu se jednostavno sažeti u dvije rečenice. Državno rukovodstvo Republike Hrvatske iz spomenutog vremena, predvođeno Franjom Tuđmanom, njenim predsjednikom, željelo je preoteti dio Bosne i Hercegovine. Da bi u tome uspjelo, bilo mu je potrebno fizički ukloniti Bošnjake s tog dijela kao jedinu smetnju tom nastojanju. Svi oblici terora izvršeni nad njima imali su svrhu da ih uplaše i natjeraju, one koji prežive to nasilje, da trajno napuste teritoriju Bosne i Hercegovine koju je Tuđman želio priključiti Hrvatskoj“, kazao je dr. Kliko.

U Hrvatskoj, teritorijalno proširenoj na značajan dio Bosne i Hercegovine, nije bilo mjesta za Bošnjake.

„Ubistvima, silovanjima, ponižavanjima, oduzimanjem građanskih prava, pljačkanjem imovine, zatvaranjem u logore i drugim oblicima zločina trebalo ih je privoljeti da napuste svoje zavičaje. Nakon fizičkih pogubljenja, kao najtežeg oblika zločina, logori su imali najznačajniju ulogu u zaplašivanju Bošnjaka“, zaključio je dr. Kliko.

Izlaganja učesnika tribine, potaknula je logoraše i građane Stoca i brojna pitanja, te na momente vrlo energičnu debatu koja će biti konstruktivno iskorištena u daljnjim aktivnostima Udruženja logoraša Stolac.

Radio Sarajevo

1098 Posjeta 1 Posjeta danas