MEMENTO: HAMO IBRULJ-HAMLET(1946-2008-2019)

Oduvijek je odnekud dolazio.Iz Mostara za vikend(Učiteljska škola),iz Sarajeva sa Akademije likovnih umjetnosti,iz Zagreba,također sa Akademije u klasi Profesora Nikole Reisera.

Onda su uslijedile izložbe i povratak u Ljubušk:iz Mostara,Zenice,New York-a,Buttenheima,Helmstadta,Nurnberga,Zagreba(25 puta),Travnika,Graza,Pule,Opatije,Sarajeva,Zelenortskih otoka,Karlovca Narbertha,Poreča,Čapljine,Maribora,Hannovera,Munstera,Tokija… itd.

Povratak uvijek u Ljubuški.Ne bi sve izložbe vrijedile da nisu dobile certifikat od Čukija,Joze Delina,Ede Džaje,Ratka Žuvkovića,Omera Zagića,Marija Guze,Vedrana,Omera Džubura…

Kada bi se oni upoznali sa organizacijom izložbe,eksponatima,bojama i akvarelima onda bi opet Hamlet „nestao“ i odlepršao na nova staništa očekujući nebeske visine svoje umjetnosti.

Njegovi odlasci i dolasci u Ljubuški su podizali Hamletovu ljubav prema rodnom gradu,prema Hercegovini.

Ta silna ljubav primjeti se na njegovim radovima(slikama) koji su imali sadržaje našeg podneblja.

Mi,njegova publika nismo gledali njegove slike kao likovni kritičari koji bi uočili harmoniju i proporcije,dimenzije,ali smo mogli primjetiti ono što je nama bilo drago:ljepota,toponimi ljubuškog kraja,njegova krševitost,njegove vode,darovi prirode,paćeničke izraze lica ljudi i životinja.

Zato smo slušali Pjesmu Muza:“Ono što je lijepo to je i milo,što nije lijepo nije ni milo“.

Takav Hamlet nam je „ušao pod kožu“.Bio je ljubuška „raja“ i voljen od „malih ljudi“ i onih koji su bili u rangu sa njegovom stručnom spremom.

Jednostavan,primjemčiv,uvijek s osmijehom,drag bilo gdje da se nalazi(o).

Zbog navedenog nam nedostaje,iako su prošle godine od njegovog odlaska.Njegova i naša ljubuška „raja“ je ostala siromašnija za umjetnika,za čovjeka koji je volio život.

Na godišnjicu njegovog odlaska(19.10.) ne možemo otići na Vrbicu,na „kamen u haremu“,pomilovati ga i reći:“E,moj Hamla“,jer su posmrtni ostaci našeg Hamleta u „raseljenju“ kao i onih drugih koji su pokopani diljem svijeta.

Ali što je rekao rah. hadži ef.Asim Smajić,1993.godine na pitanje:“Odakle Vas efendija u Zagrebu(zar niste u Ljubuškom?),efendija je odgovorio:“I ovdje je Allahova zemlja“!

Nema ničeg novog pod Suncem!

Non obiit,abiit-Nije (Hamlet) umro,otišao je!

U prilogu su fotografije koje potvrđuju navedene riječi.

 

Kemal Mahić

 

 

 

 

 

 

 

3182 Posjeta 1 Posjeta danas