Jake poruke s protesta u Štokholmu: Dodjelom nagrade Handkeu nagrađuju se negatori genocida

Na protestima su učestvovale i članice udruženja Majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida, niz bosanskoheregovačkih, ali i evropskih intelektualaca.

Foto: EPA-EFEFoto: EPA-EFE

Adnan Mahmutović, univerzitetski profesor u Štokholmu, koji je organizator protesta. On je kazao da je današnjim činom dodjele Nobelove nagrade Handkeu pogaženo dostojanstvo i dignitet žrtava.

Foto: EPA-EFEFoto: EPA-EFE

“Ja sam Adnan Mahmutović, ko god ubije nevinu osobu kao da je ubio čovječanstvo, a ko god spasi jednu osobu kao da je spasio čovječanstvo. Tu smo da iskažemo nezadovoljstvo odlukom. Ovo je uvreda za žrtve i produženje patnje onima koji su izgubili najmilije”, kazao je Mahmutović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice je u svom govoru izjavila kako su demonstranti došli na ovo mjesto da komitetu za Nobelovu nagradu poruče “sram ih bilo, vrše genocid nad nama živima”.

“Handkeu su heroji Karadžić, Mladić i Milošević, ali za sve njih će se naći mjesto na stubu srama. Ovim pomažu i nagrađuje one koji negiraju genocid. Bez obzira na sve naših 5.500 djece koji su preživjele genocid koji su gledale kako im odvode očeve i siluju majke ipak nemaju mržnju, oni ne traže osvetu. Naša djeca su pokazala da su najbolja djeca. To su inžinjeri i uspješni ljudi i govore više jezika. Oni su ponos svih nas”, kazala je Subašić.
Francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, u svom govoru je rekla da je ovo mrlja na dodjeli Nobelove nagrade koja neće moći biti zaboravljena.
Klix.ba
Dodatak admin-a:

1996. ( Nedzad Ibrisimovic)

“Bio sam u Švedskoj. Ne daj, Bože, tuđine!
Šta sam tamo rek’o. Rek’o sam da sam doš’o u Švedsku sevap da zaradim. Da vidim tu zemlju iz koje je visoki evropski povjerenik za Bosnu i Hercegovinu Carl Bildt.
Da obiđem daidžinicu.

Kažu kad bi se Švedska odozgo ovamo opružila da je tolika da bi dotakla Rim. Ja sam rek’o da je moja daidžinica Safija-hanuma veća od Švedske. Eno je u Karlskruni. Rek’o sam da sam doš’o da vidim Švedsku, zemlju koja svake godine daje najveću nagradu za književnost na svijetu. Da su Nobelovu nagradu za književnost dobili Ivo Andrić i Nagib Mahfuz zato što su ružno pisali o muslimanima. Ja neću ružno pisati o muslimanima, pa nikad ne dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Četiri se godine u Evropi prave da ne znaju šta se u Bosni događa, a četiri se godine u Bosni događa upravo ono što Evropa hoće da se u Bosni događa. Pa i sad.

Bosna je samo u našim srcima. Bez nas Bosne nema, a bez Bosne nema ni nas. A oni drugi što govore, govore nešto drugo, ili otvoreno govore ono što nije, da Bosne nema.
Ima i ne damo je.
Bosna je čudo.
Bosna je pokazala da ima snagu – i zato i dalje toliko navaljuju na nas!
Borit ćemo se do Kijametskoga dana.”

839 Posjeta 1 Posjeta danas