Mostar: Na izletištu Rujište kritično, vatra se bliži objektima

Požar iznad Mostara širi se neočekivanom brzinom, te uprkos naporima vatrogasaca, građana i pripadnika Oružanih snaga BiH koji djeluju helikopterom, stvara ogromne probleme.

Vatra je, prema riječima zamjenika komandira Profesionalne vatrogasne brigade Mostar Dragana Velagića, došla blizu objekata na izletištu Rujište. On je u izjavi za Anadolu Agency pozvao građane da se uključe u gašenje uz apel nadležnima da pošalju dodatnu pomoć.

“Situacija je u ovom dijelu požarišta kritična. Dajemo sve od sebe, borimo se, ali se bojim da će bez dolaska dodatne pomoći, nastati ogromna šteta. Tražit ćemo i međunarodnu pomoć. Vatra je probila kroz klanac i nastavila se širiti. Situacija je zaista teška“, kazao je Velagić.

Vatru u ovom rejonu već tri dana gasi helikopter Oružanih snaga BiH, nakon što vodu zahvata iz obližnjeg Mostarskog jezera. Tokom dana, na dva sata, helikopter je gasio i na području Kostajnice između Konjica i Jablanice, da bi se u popodnevnim satima vratio nad Rujišta.

U gašenju, podsjećamo, učestvuju i građani Mostara, a upomoć pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade priskočili su i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava u Mostaru.

Požar na ovom lokalitetu buknuo je u utorak, te se do danas proširio do brda iznad naselja Kuti-Livač u sjevernom dijelu Mostara.

(Vijesti.ba)

Bošnjaci Hercegovine

Požar na Rujištu

Ljubuški spasioci, samo malo reklame

935 Posjeta 1 Posjeta danas