ĐUMBIR-poslastica sa hiljadu lica

Đumbir(Zingiber officinale),koji je poznat i po nazivu ingver,imber ili ginger(eng),puzajuća je trajnica koja naraste 1-1,2 metra.

Ljekovitost đumbira je u njegovom debelom,aromatičnom i kvrgavom korijenu,iz kojega izbijaju stabljike koje nose duge,uske,kopljaste listove.Rijetko se javljaju sterilni bijeli cvjetovi.

Đumbir je poznat već hiljadama godina u Kini i Indiji,gdje raste samoniklo.Prenesen  je u Evropu u srednjem vijeku,a potom i u Ameriku.U Kini,Indiji i Japanu se najviše upotrebljava u medicini i farmaciji,ali i u kulinarstvu,posebno makrobiotici.

Koristi se svjež,sušen,mljeven ili u prahu,ukiseljen ili ušećerem.Služi kao dodatak juhama,varivima,jelima od ribe i piletine.Ovdje se više koristi svjež dok se u slatkim jelima,pecivima,keksima i kolačima više koristi sušen ili mljeven tj. U prahu.

Od njega se također rade:bezalkoholno pivo,sirup,sok i čaj.Đumbir je inače po okusu ljuti začin,sličan je  papru te se može koristiti i kao njegova zamjena.Jako grije pa je prvenstveno začin za hladne dane.Smatra se afrodizijakom,a zasigurmo je i prirodno sredstvo protiv upala.

Upotrebljava se kao prevencija prehladama ali se ne koristi kod temperature odnosno kada je proces počeo.Koristi se i kod artritisa,bursitisa te oatalih mišićno-koštanih problema.Jako je dobar i za ženske probleme kada se rade oblozi od đumbira,a može i u kombinaciji sa masažom.

ENERGETSKI NAPITAK

Sastojci i priprema:

Svježi đumbir(sitno nariban,1/2 čajne kašičice)

Laneno sjeme

(samljeven,1/2 čajne kašičice)

Bučine sjemenke

(samljevene,1/2 čajne kašičice)

Med

Sve nabrojano umiješati,dodati negaziranu mineralnu vodu,sok od jednog limuna,grejpa i naranče.Možete i,naprimjer naribati svježi đumbir 1/3 a 2/3 meda umiješati i staviti u frižider te ujutro uzeti jednu kašičicu sa sokom 1 limuna u mineralnu vodu ili čaj može se staviti i u jogurt.Ovo je jedno jako energetsko piće i u pravilu ga uvijek treba konzumirati tokom jutra.

 

Izvor:ZDRAVLJE iz prirode;broj 8;Godina 2007.

Izbor: prof. Kemal Mahić

877 Posjeta 1 Posjeta danas