HUJKA – HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE

Komadant Prve Mostarske brigade, Midhat Hujdur Hujka, u sjećanju i srcima svojih saboraca, ali i svih Mostaraca ostao je upamćen kao najsvijetliji primjer čovječnosti u teškim vremenima ljudskosti. Za saborce nije bio samo komadant, nego i moralista koji je sa svakim borcem imao šta da popriča i da svakome ulije želju i nadu za pobjedom. Pamte ga kao komadanta koji je učestvovao u borbama, i koji je toliko želio pobjedu, da mu za taj ideal nije bilo žao ni život dati.

Kad te odgoji čestita bošnjačka majka i hercegovački kamen, onda ne možeš niti znaš izdati, a još manje se možeš uplašiti, ili uzmaknuti. Kad odrasteš uz buru onda se navikneš na sve plime i oseke kojima te život izloži.

Rođen je u Mostaru, sa karakterom čvršićim od hercegovačkog kamena. Nije se bojao smrti, ni neprijatelja -, a znao je da se ne treba bojati onih koje vidiš i koji vide tebe. Išao je srcem u kojem je ključalo vrelo ljubavi za Bosnom i Hercegovinom. Bio je komandant čije komandno mjesto je bilo poprište najvećih bitaka za slobodu R BiH i Mostara.

Heroj sa očima boje Neretve, iz kojih se čitala hrabrost i spremnost na svaki vid žrtve samo da se ostvari pobjeda koja će donijeti mir i slobodu, koja će narodu osuđenom na nestanak vratiti dostojanstvo i dokazati da je nemoguće uništiti Bošnjaka. Jer Bošnjak je sazdan od zemlje bosanske i kamena hercegovačkog.

Vizionar koji je naslutio strahotu koja se nadvila nad BiH, je još u decembru 1991.godine pristupio rezervnom sastavu policije R BiH, te svim raspoloživim kapacitetima spremao narod za pružanje otpora dušmanima domovine RBiH koji će je opsjedati i sa istoka i sa zapada. Nekim sedmim čulom, koje posjeduju samo određeni ljudi, oni kojima je data sposobnost da idu ispred vremena, predosjetio je šta se sprema, te se nije dao prevariti niti je povjerovao u priče da u Bosni neće biti rata. Zajedno sa svojim saborcima radio je na organizovanju naroda i spremanju otpora. Njegova komandna sposobnost, kao i urođeno liderstvo u najtežim vremenima po Domovinu i narod došlo je do izražaja. Bio je vrelo nade sa kojeg se pila hrabrost i odlučnost da se predati ne smijemo. Bio je čovjek koji je znao šta znači imati državu, šta znači imati identitet, jezik, kulturu, i šta znači ostati bez toga.

Heroj oslobodilačko-odbrambeniog rata Midhat Hujdur Hujka, rođen je u Mostaru, gdje je u temelje ove države i položio svoj život. Hujka je jedan od simbola čuda hercegovačkog otpora. Gazija koji je u bitke ulazio sa vizijom pobjede, šehid koji život dade za odbranu Domovine i osta trajna inspiracija svima nama kako se živi, ali i kako se bez računa umire za svetinju države. Komadant Prve Mostarske brigade, Midhat Hujdur Hujka, u sjećanju i srcima svojih saboraca, ali i svih Mostaraca ostao je upamćen kao najsvijetliji primjer čovječnosti u teškim vremenima ljudskosti. Za saborce nije bio samo komadant, nego i moralista koji je sa svakim borcem imao šta da popriča i da svakome ulije želju i nadu za pobjedom. Pamte ga kao komadanta koji je učestvovao u borbama, i koji je toliko želio pobjedu, da mu za taj ideal nije bilo žao ni život dati. I tako iz bitke u bitku, koračao je hrabri komandant Hujka, a Mostar je u toj 1993.godini pisao najmračnije stranice svoga postojanja. Okruženi sa svih strana, pod opsadom četnika i ustaša, Mostarci, Bošnjaci su sanjali svoj san o slobodi, a njihov komandant Hujka je sa svojim saborcima nastojao taj san pretvoriti u javu. I konačno je došao dan da se probije opsada, da se probije obruč na sjeveru, da se Mostar spoji sa Drežnicom, Jablanicom, Konjicem. I tog tridesetog dana mjeseca juna, godine 1993., u ranim jutarnjim satima, Prva mostarska brigada na čelu sa komandantom Hujkom je krenula u proboj linija koje drže UZP bojovnici HV i HVO-a. Bila je to bitka na život i smrt, na pobjedu ili nestanak, na opsadu ili povezivanje sa slobodnom teritorijom koju drži Armija R BiH. Težina i značaj ove bitke bila je nesaglediva, zato se nije smio učiniti niti jedan korak nazad. Moralo se pod svaku cijenu ići naprijed, slomiti agresorki obruč. U žaru borbe, i sam Hujka preskače ogradu Sjevernog logora i upućuje se prema komandi HVO-a. Pod kišim granata, ali sa svjetolšću pobjede u srcu, biva pogođen na putu pobjede. Jedna od ispaljenih neprijateljskih granata, presjekla mu je put do pobjede, ali mu je otvorila put do vječnosti,odvevši ga u najljepše džennetske bašče tamo gdje su oni čija srca blistaju nurom šehadeta postignutog na najčasnijem zadatku odbrane vjere, države i nacije.

Heroj koji predstavlja simbol neuništivosti BiH. Komandant koji je učestvovao u borbama. Gazija koji se nije bojao smrti za Bosnu, ali se bojao života bez Bosne. Šehid čije srce će poput nura blistati džennetskim baščama. Njegov mezar na mostarskim šehitlucima je trajna poruka svima nama, da je časno roditi se u Bosni i Hercegovini, ali da je najčasnije boriti se i na tom putu borbe za opstanak BiH poginuti.

Heroj Midhad Hujdur Hujka, je postigao šehadet 30.juna 1993.godine u bitci za oslobađanje Sjevernog logora, odnosno deblokadi Mostara, na mjestu komandanta Prve mostarske brigade, koja će poslije njegove pogibije postati 41. Slavna brigada Armije R BiH. Suprug i otac tri kćerke. Dobitnik je ratnog priznanja Zlatni ljiljan, te mu je posthumno 1994.godine dodjeljen Orden heroja oslobodilačkog rata. Posthumno mu je dodjeljen i čin brigadnog generala ARBiH.
Heroj koji predstavlja simbol neuništivosti BiH. Komandant koji je učestvovao u borbama. Gazija koji se nije bojao smrti za Bosnu, ali se bojao života bez Bosne. Šehid čije srce će poput nura blistati džennetskim baščama. Njegov mezar na mostarskim šehitlucima je trajna poruka svima nama, da je časno roditi se u Bosni i Hercegovini, ali da je najčasnije boriti se i na tom putu borbe za opstanak BiH poginuti.

Heroj Midahat Hujdur Hujka je bedem koji BiH brani od svih bura koje joj žele nauditi.
Kad se umorimo od svih svojih borbi, otiđimo na njegov mezar, tamo ćemo se napiti patriotizma i sagledati smisao života, te pronaći put koji vodi do opstanka.

A Bosne će biti, sve dok ima šehida, a šehidi su živi, oni ne umiru, samo mi to ne znamo…
Bosne je bilo, Bosne će biti, insha'Allah!

Kad se umorimo od svih svojih borbi, otiđimo na njegov mezar, tamo ćemo se napiti patriotizma i sagledati smisao života, te pronaći put koji vodi do opstanka.

Bosnjaci.net, Elmedina Muftic

 

1465 Posjeta 1 Posjeta danas