VJETROPARK PODVELEŽJE

Početkom maja 2020. godine počeli su radovi na izgradnji 15 vjetroagregata budućeg vjetroparka Podveležje 1. Za ovaj projekat je Elektroprivreda BiH je sa Vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisala koncesioni ugovor na 30 godina što predstavlja strateški projekat za ovu regiju.
Prije mjesec dana na platou Podveležja, desetak kilometara istočno od Mostara, montiran je prvi vjetroagregat od ukupno 15, budućeg vjetroparka u vlasništvu Elektroprivrede BiH. Od tada ih je već nekoliko urađeno, a do kraja godine planirano da svi budu gotovi. U pitanju su instalirane snage 48 MW i očekivane godišnje proizvodnje oko 130 GWh električne energije što odgovara potrošnji 6 500 domaćinstava. Pored Hrvatskog izvođača u projektne radove uključene su i bh. firme.

– Zanimljivost ovoga projekta je da se svi radovi, uključujući i građevinske, elektromontažne, kao i radove na montaži elektroopreme, su vršile domaće kompanije. Dok je jedino oprema isporučena od A/S kompanije, kao ugovarača na ovom projektu, istakao je Bakir Arslanagić, FIDIC inžinjer projekta izgradnje trafostanice VE Podveležje.

– Samo jedan podatak je dovoljan, a to je da jedna vjetroelektrana napravi toliko električne energije koliko i 54 minihdrocentrala. U principu znači mi se moramo kretati takvim vidovima energije, kazao je ekolog i zoolog Sanel Riđanović.

Prednost izgradnje vjetroparka na platou Podveležje ne vide mještani lokalnog naselja, iako je Elektroprivreda sanirala i proširila 2,5 kilometara lokalnog puta u koje je uložila dva miliona KM. Na aktuelnom gradilištu angažiran je dio lokalne radne snage, a za potrebe održavanja bit će trajno uposlen dio radnika iz lokalne zajednice. Projektom je jos predviđeno da se dio struje koristi za javnu rasvjetu Mostara.
Vrijednost vjetroparka Podveležje procjenjuje se na 162 miliona KM i riječ je o prvom projektu iz proizvodnje struje obnovljivih izvora energije Elektoprivrede BiH.

Priču donosi Samra Tufek.

Oslobodjenje.ba

“Podvelezje Wind Farm ce do kraja godine zavrsiti sa instalacijom 🙂

Od 2021 pocinje sa proizvodnjom struje. Vjetrenjace su Siemensove proizvedene u Danskoj.
Made in Brande…
P.S, ovo nije prvi wind projekt u BiH, a sigurno ni posljednji – zelena transformacija energetskog sektora BiH je u toku 👏👏.”
Mr. Sanjin Jakić

1712 Posjeta 2 Posjeta danas