Stefan Schwarz povodom neustavnog Dana RS-a: Dejton mora biti zamijenjen, entitet je genocidan

Stefan Schwarz, koji je tokom rata devedesetih godina kao mladi političar CDU-a i zastupnik Bundestaga bio jako angažiran za BiH, izjavio je povodom obilježavanja neustavnog Dana RS-a da Dejtonski mirovni sporazum mora biti zamijenjen modernim evropskim ustavom.

“Pomirenje započinje tako što ćemo govoriti istinu: Republika Srpska je entitet genocida i nema pravo postojati. Dejton i RS moraju biti zamijenjeni modernim evropskim ustavom”, istakao je Schwarz na Facebooku.

Napomenuo je kako političari poput Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina 9. januar “slave” kao “osnivanje Republike Srpske”, podsjetivši da iza svega stoji osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

“Taj je entitet natopljen krvlju desetinama hiljada nevinih žrtava genocida koje su ubijene u Prijedoru, Foči, Srebrenici i Žepi i stotinama drugih gradova i sela iz samo jednog: jer nisu bili Srbi”, napisao je Schwarz.

Takozvano uspostavljanje Republike Srpske 9. januara 1992. godine ocijenio je najvećom nedaćom otkako su Hitler i Staljin počinili genocid u Evropi.

“Prije nego što je ubijeno 8.400 civila u Srebrenici već je bilo više od 90 hiljada nevinih žrtava planiranog genocida, u sklopu kojeg su sistemski protjerivani i ubijani svi koji nisu bili Srbi”, istakao je Schwarz.

Napominje kako je u istočnoj Bosni započelo planiranje i izvršenje genocida u ime narodne politike.

“Ono što danas, kao Republika Srpska, čini 49 posto teritorija Bosne i Hercegovine i znatno manje stanovništva, izgrađeno je na ubistvima, mučenjima, pljačkama, raseljavanjima i silovanjima – a međunarodna zajednica to tolerira.”

 

Klix.ba

 

839 Posjeta 1 Posjeta danas