Reagovanja ljubušaka, mezarje

Više puta smo dobili reakcije ljubušaka iz Ljubuškog i dijaspore u vezi sa ponašanjem osoba prisutnih na dženazama, kao i na radnim akcijama na mezarjima u Ljubuškom. Sve se lijepo vidi na fotografijama koje se objavljuju na našem portalu.

Preporučuje se ne sjediti po mezarima, spomenicima, ne gaziti po mezarima i grobovima bilo koje vjere i opredjeljenja.

Razumijemo ako neko zbog zdravstvenog stanja ima potrebu da sjedne, ali možda se to može riješiti na drugi način, npr. ponijeti malu stolicu ili koristiti klupu. Mlade i zdrave osobe mogu valjda prestajati pola sata ako ništa radi respekta prema preminuloj osobi.

Kod muslimana se ne govori „lahka mu zemlja“, zbog samog značenja prelaska na „bolji svijet“, na ahiret sa ovog dunjalučkog života. Ovo sve je opisano u propisima oko dženaza, sahrana, ukopa preminulih. Da ne bi previše ulazili u ovu opširnu tematiku.

Takođe su stigle primjedbe na bacanje smeća u krugu harema, to je puno ružno i nekulturno. To je zajedništvo sviju nas i kad bi svi tako radili ne bi se moglo proći u harem. Ponijeti smeće sa sobom.

Prilikom košenja harema trava se gomila po mezarima i stazama. Lijepo bi bilo kad bi se i to očistilo.

Zato poštovani čitaoci, ako vas neko nekad upozori na ove teme, pokušajmo to zapamtiti i koristiti u praksi.

Objavljeno 15.aprila 2019, uvijek aktuelno:

Poštovani ljubušaci,

dobili smo poruku od naše komšinice Memnune Mahić koja je upućena svim posjetiteljima mezarja u Ljubuškom, a i dalje. Ovu poruku je mogao potpisati svaki savjesni građanin kojeg pogađa javašluk i nered. Zahvaljujemo Memnuni koja je na svoju ruku očistila i uredila jedan dio harema Zorbinovac.

Prenosimo poruku – apel:

“Ne javljam se baš često, ali šaljem samo par fotografija s harema Zorbinovac, odnosno s ulaza u harem. Tamo sam često i svjedokom sam nesavjesnog ponašanja pojedinaca koji čisteći mezare svojih najmilijih ostavljaju posude s cvijećem i razne vrste otpada pored kante za smeće ili prave nova odlagališta. Znam da se radi na prikupljanju sredstava za čišćenje harema, ali ako mi sami nemamo naviku očistiti prostor gdje nam leže najmiliji, nikakve akcije neće pomoći. Ovo pišem zaista dobronamjerno i mislim kada bismo se i mi koji živimo u Ljubuškom potrudili, haremi bi nam bili za primjer. S postovanjem, Memnuna.”

Odgovor ljubusaci.com:

“Svaka čast poštovana Memnuna. Drago nam je da si se javila, a još više hvala na tvom trudu. Problem odlaganja otpada postoji odavno. Svijest i narav nekih osoba nikad se neće promjeniti. Očekuju da neko drugi uvijek odradi posao za njih ili poslije njih. Nažalost to nam je u krvi.”

Objavljujemo ovaj apel s nadom da se stanje i svijest pojedinaca mogu poboljšati.

Molimo da se otpad ne ostavlja-gomila na haremima, nije lijepo, ni kulturno, hvala.

Ljubušaci

Foto: Memnuna

Mezarje / groblje u Norveškoj

 

 

1672 Posjeta 1 Posjeta danas