Potreban nam je ramazan, ef. Edin Mezit

Potreban nam je ramazan – da njegovi kandilji nadom osvijetle puteve kojima hodimo.

Mediji su ispunjeni mračnim vizijama budućnosti, filmovi katastrofe sve su popularniji žanr, cinizam je već odavno zamijenio mudrost. Praćeni odjecima negativnih vijesti, dok negdje žurimo našim dunjalučkim prašinama, počesto izgubimo iz vida božansku svemoć, njegovu pomoć, njegova obećanja iskrenima i vjernima.

Kako je samo divno, pored dana i mjeseci pesimizma, imati čitav mjesec nade, cijeli mjesec optimizma.

Potreban nam je ramazan – da nam pomogne u suočenju sa našim mahanama.

Vođen temeljnim islamski učenjima, vjernik nikad ne umišlja da je savršen niti da će na Dan obračuna doći bez grijeha. Kako nas je podučio najbolji učitelj, Muhammed a.s., najbliži Allahovoj milosti bit će oni koji svoje greške budu nastojali za života ispraviti i oni koji se budu mnogo kajali. Od same Allahove milosti satkane su sve tri trećine ramazana, ali milost, oprost i otkup od vatre nisu dovoljni ako ustrajno odbijamo priznati vlastite omaške, nesavršenosti i slabosti.

Potreban nam je ramazan – da njegovi dani osnaže našu vjeru.

Vjera nije statična kategorija. Nagrizaju je sumnje, dopada slabosti, testira se svakodnevno. I najčvršća mu’minska pleća poviju se pod teretima briga, a srca zatrepere pred kušnjama dunjalučkih slasti. Svakom, pa i najjačem vjerniku, povremeno je potrebno okrepljenje, obnavljanje dinskog elana, kojim će osvježiti dušu i vratiti čvrstinu svoga koraka.

Mjesec preporoda vjere, poput plodonosne pustinjske kiše, iz godine u godinu iznova zaljeva zasade našeg imana i daje nam snagu za naše životno putovanje.

Potreban nam je ramazan – da njegova odricanja suzbiju naš ego.

Ubijeđeni u vlastiti značaj, istovremeno umanjujući vlastite mahane, počesto dozvoljavamo da naš ego iskrivi sliku realnosti i ugrozi odnose sa drugima. Njegovu nezasitost teško je obuzdati bez razvijene svijesti o našoj ulozi Allahovih namjesnika na zemlji i bez istrajnog duhovnog usavršavanja.

Kada nastupi mjesec odricanja u kojem se u ime Allaha dž.š. lišavamo i onoga što je inače dozvoljeno, otvara nam se mogućnost za svođenje svoga ega na njegovu optimalnu mjeru.

Potreban nam je ramazan – da promijeni našu životnu perspektivu

U devetom mjesecu muslimanskog kalendara dolazimo u poziciju da iz jednog drugačijeg ugla pogledamo svijet oko nas i naše živote. Posteći preko dana a noću ustajući na sehure, mi remetimo uobičajeni bioritam, remetimo san i odmor i pomjeramo naše uobičajeno životno težište. Na taj način, osim što nam je omogućeno osjetiti slast pobjede duha nad tijelom i volje nad egom, bivaju nam otkrivene nove životne perspektive i drugačiji prioriteti. Naša percepcija duhovnog jača i slika naše insanske realnosti se bistri.

Potreban nam je ramazan – da nas podsjeti da smo mi samo Allahovi namjesnici na zemlji.

Opijen naučnim i tehnološkim razvojem savremeni se čovjek i pred licem najveće tajne ponaša samouvjereno i uobraženo. Nije zato čudno što je čovječanstvu, bezmalo uvjerenom u potpunu vlast nad planetom, početkom prošle godine stiglo podsjećanje da čak i sićušni virus može ugroziti i najmoćnije imperije svijeta. Prikladno nazvan korona – kruna, ovaj je novokrunisani vladar, svojim nevidljivim žezlom, poremetio sve globalne procese i na koljena bacio najjače ekonomije svijeta. Zato nam je ramazanska objava Kur’ana, Allahove knjige koja na prvim stranicama donosi priču o Ademu, melekima i ljudskom namjesništvu na Zemlji, najbolji podsjetnik na naše, božijom mudrošću određeno mjesto, i stvarnu ulogu na ovom svijetu.

Potreban nam je ramazan – da nas očisti.

U mjesecu odricanja od ovosvjetskih užitaka mi postom čistimo naša tijela, namazima, dovama i istigfarom čistimo naše duše, sadekatu-l-fitrom čistimo naš post, a zekatom čistimo naš imetak. Nakupljeni fizički i duhovni toksini, bez čišćenja i uklanjanja, mogu ugroziti našu fizičku i metafizičku egzistenciju. Poput abdesta, za kojeg je Muhammed a.s. rekao da, pored fizičke prljavštine, sapire i grijehe, tako i ramazanski post sapire i čisti od materijalnih i duhovnih nečistoća cjelokupno naše biće i ono što je u našem posjedu.

Potreban nam je ramazan – da dosegnemo blagodati Najodabranije noći.

U miru mubarek noći Određenja, s čijim se nebrojnim obzirima dobra ne poredi ni hiljadu mjeseci, kada se Ruh Njegov i meleki spuštaju, ponuđene su onima koji žude za njima i mole za njih, najuzvišenije nagrade. Kad u Lejletu-l-kadru provrije vrelo najveće Allahove dž.š. milosti, samo istinski nesretni budu lišeni njegovog spasonosnog okrepljenja. Kako nam je samo potrebna jedna takva noć i kako nam je samo potrebna jedna takva šansa.

Potreban nam je ramazan – da nas podigne na nove stepenove.

Nakon jedanaest mjesečevih mijena, ramazanski hilal raspuše u našim dušama zapretene žerave istinske pobožnosti. Tako nam u ovom svetom vremenu bude omogućeno da se prestanemo vrtiti u krugu svakodnevne rutine te da se izdignemo za jedan stepenik bliže Allahovoj milosti. Svakim novim uzdizanjem na toj stazi vjerničkog rasta i sazrijevanja nama se otkrivaju novi vidici a naši pogledi se usmjeravaju ka predjelima konačnih istina gdje se, iza širom otvorenih vrata Rejjana, naziru rajski vrtovi.

Potrebna nam je Tvoja milost, o Najmilostiviji.

Potreban nam je Tvoj ramazan.

(Preporod.info), Autor ef. Edin Mezit, imam u Norveškoj

 

Ef.Edin Mezit, imam u Norveškoj i ef. Šemso Germić, ljubuški imam

680 Posjeta 1 Posjeta danas