Obilježavanje 28. godišnjice deblokade Mostara

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti poginulim pripadnicima ARBiH u srijedu je u Pohraremu, na mostarskim Šehitlucima i na spomen obilježju u Sjevernom logoru, počelo obilježavanje 28. godišnjice operacije deblokade Mostara, oslobađanja Bjelopoljske kotline i pogibije brigadnog generala Midhada Hujdura Hujke.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara Sead Salčin naglasio je tom prilikom kako je riječ o istorijskom danu ne samo za Grad Mostar, nego i za cijelu državu BiH.

“Toga dana, prije 28 godina, poginuo je brigadni general Midhad Hujdur Hujka u društvu svojih najbližih saboraca. Pogibiju generala Hujdura treba gledati u kontekstu ne samo deblokade Grada Mostara, nego i deblokade nas. On nam je deblokirao osjećaje odgovornosti i discipline i s tim deblokiranim osjećajima nastavili smo se boriti do kraja i obezbijediti Washingtonski i Daytonski sporazum”, naglasio je Salčin.

Kćerka poginulog generala Midhada Hujdura Hujke, Edita Hujdur istakla je kako se uvijek s ponosom trebamo sjećati svih onih koji su svoje živote utkali u temelje BiH.

“Mi koji smo izgubili svoje najbliže, znamo kako se nositi svake godine sa svim problemima i nedaćama u životu bez neke podrške i poleđine. Ovog dana se svi s ponosom i radošću trebamo sjećati da smo uspjeli očuvati našu slobodu i slobodu našeg naroda. Imati oca lidera kakav je bio moj otac samo može izazivati jedan veliki ponos i ja sam sretna i ponosna što sam njegova kćerka”, poručila je Edita Hujdur.

Obilježavanje 28. godišnjice deblokade Mostara organizovala je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja ARBiH Grada Mostara i HNK, a u sklopu njega danas će biti održan i marš Sjeverni logor- Kandiljan – Vrapčići, posjeta spomen ploči – Marića mahala, te obilazak spomen obilježja Vrapčići i Potoci-Bijelo polje.

Večeras je planiran i kulturno- zabavni program, koji će se održati na igralištu OŠ “Bijelo Polje” u Potocima.

(Fena)

Nova sloboda

832 Posjeta 1 Posjeta danas