Reisu-l-ulema Kavazović otvorio vakufski kompleks Podveležje kod Mostara

U Podveležju iznad Mostara, u prelijepom ambijentu okruženom prirodnim ljepotama, danas je u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Mostar upriličena svečanost povodom početka rada novoizgrađenog vakufskog kompleksa, koji je prvi takve vrste u BiH.

Uz prigodnu svečanost, kompleks vrijedan 4,5 miliona maraka otvorenim je proglasio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U ime Islamske zajednice BiH čestitao je muftiji Mostarskom na čelu sa Salemom ef. Dedovićem i predsjedniku Medžlisa islamske zajdnice Mostar, kao i cijeloj Islamskoj zajednici na ovom projektu koji su u posljednjih nekoliko godina uspjeli relizirati.

“Ovo je za nas u Islamskoj zajednici malo neobičan projekt sam po sebi, jer do sada nismo imali projekt ove vrste. Ali ovim projektom ovdje, Centrom za zdravo starenje, kako su ga nazvali, Islamska zajednica otvara još jedan prostor svoga rada i nadamo se da će ovaj centar, kao i drugi projekti unutar Islamske zajednice, biti od koristi široj društvenoj zajednici i svima onima koji budu tražili da nađu svoje mjesto ovdje. Želim iskazati veliko svoje zadovoljstvo u nadi da će menadžment uspjeti realizirati zacrtane ciljeve koje su pred sebe postavili i da će ovaj centar odgovoriti svojoj svrsi i namjeni i ciljevima zbog kojih je ovdje postavljen”, kazao je Kavazović.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer ef. Alić je podsjetio na to da su 2010. godine razvili ideju za ovaj projekt.

“Nije specifično za Islamsku zajednicu da se bavi ovakvim projektima, kao što je to rekao i reisu-l-ulema, ali mi iz našeg misijskog rada pokušavamo naći kategorije kojima treba institucionalno pomoći i u takvom smislu je razvijena ova ideja. Puno je ljudi koji trebaju ovakav vid usluge i u tom smislu smo usmjerili naše aktivnosti i evo uspjeli smo da danas otvorimo ovaj kompleks. Uz taj dio, otvaramo i jedan dio turističkog djelovanja, što je jedan vid hotel resorta, koji će na ovoj zračnoj banji od 700 metara nadmorske visine poslužiti ljudima da okuse duhovni smiraj i uživaju u prekrasnom krajoliku Hercegovine podno planine Velež”, kazao je Alić.

Kompleks Podveležje, pod samim obroncima planine Velež, na nadmorskoj visini iznad 700 metara, bez sumnje je jedan od najljepših u BiH, a njegovo otvorenje na svečanosti je okupilo važne goste iz svih sfera javnog života.

Iako je grmljavinsko nevrijeme sa snažnom kišom i gradom nakratko prekinulo svečanost i nakon izvjesnog vremena se ceremonija preselila u unutrašnjost objekta, nije umanjilo značaj otvaranja ovog velebnog zdanja.

Novoizgrađeni objekti prostiru se na više od 2.000 kvadratnih metara, u njima su smješteni hotel, restoran, centar za stare, džamija i biblioteka, a projekt koji je realizirala Islamska zajednica Mostar vrijedan je 4,5 miliona maraka.

Hotel raspolaže sa devet superior soba, četiri superior apartmana i dva delux apartmana, restoranom kapaciteta 80 unutarnjih i 40 vanjskih mjesta, višenamjenskom konferencijskom dvoranom s pogledom od 180 stepeni na hercegovačku prirodu i spa centrom. Poseban naglasak stavljen je na pripremu tradicionalne hrane za koju namirnice proizvode lokalni proizvođači s Podveležja.

Vakufski kompleks Podveležje je od Mostara udaljen 15 kilometara, a ovo je ujedno i prva ustanova ovakve namjene koja djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH.

Klix.ba

723 Posjeta 1 Posjeta danas