Lana Pudar juniorska viceprvakinja Evrope!

Bh. plivačica Lana Pudar osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu za juniore u disciplini 200 metara leptir.

Pudar je finalnu utrku u Rimu završila na drugom mjestu, odmah iza Ruskinje Anastasije Markove sa vremenom 2:09.59.

Treće mjesto osvojila je Francuskinja Lucie Delmas sa rezultatom 2:10.42.

15-godišnja Pudar će našu zemlju ove godine predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Treba naglasiti i to da je Lana Pudar s 15 godina bila najmlađa sudionica finalne utrke, a na ovom Europskom prvenstvu Lana će nastupiti još u disciplinama 50 i 100 metara dupin.

Ranije vijesti:

Članica Plivačkog kluba Orka iz Mostara Lana Pudar na nedavnom mitingu “Plivaj srcem” u Banjoj Luci postavila je tri nova državna rekorda. U disciplini delfin na stotinu metara vrijeme novog rekorda za djevojčice do 14 i 16 godina od tog dana iznosi 59,82 sekundi, uz odličnih 760 Fina bodova.

U disciplini stotinu metara – slobodno Pudarova je postavila novi državni rekord za djevojčice do 14 godina u vremenu 56,73 sekundi, a osvojila je i pehar za najbolju plivačicu u A kategoriji, isplivavši najvrjedniji rezultat mitinga, uz dvije zlatne medalje.

Nedavno osvojene medalje inače su tek neki od uspjeha ove mlade plivačice iz Mostara.

Da bi ostvarila sve ono što jeste tokom devet godina bavljenja plivanjem, Lana u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekla je da je bilo potrebno mnogo truda, rada i odricanja. Inače, plivanje trenira od pete godine.

“Bilo je teško vratiti se nakon pauze koju je uzrokovala pandemija. Svi smo bili zatvoreni i bez treninga. Bazen nije radio, a mi smo po povratku morali raditi još bolje i jače kako bismo nadoknadili ono što smo propustili tokom pauze”, kazala je Pudar.

Pred Lanom je sasvim sigurno uspješna seniorska karijera, a ciljevi su već sad jasni.

“Želim otići na Olimpijske igre, odnosno na Svjetsko i Evropsko prvenstvo. Tamo ću željeti plivati najbolji rezultat i osvojiti medalju. Preko plivanja ću nastojati otići u svijet i postati dio velikog kluba, te osigurati sebi dobar život”, dodaje Lana.

Žali što je plivanje danas u Bosni i Hercegovini dosta zapostavljeno, posebno u poređenju sa nekim drugim sportovima.

“U Mostaru nemamo olimpijski bazen, iako imamo mnogo talenata. Potrebno je ulagati više u sve sportove, pa i u plivanje”, smatra mlada plivačica.

Lana, inače, dolazi iz sportske porodice. Njezin otac Velibor proslavljeni je golman Fudbalskog kluba Velež, a danas uspješan trener.

“Roditelji su uvijek tu za mene. Voze me, detaljno prate ishranu i svemu su maksimalno posvećeni. Oni su moja najveća podrška”, kazala je Pudar.

Lanina trenerica u PK Orka Alena Ćemalović zadovoljna je uspjesima koje je ostvarila ne samo ova djevojka, već i njezin klupski kolega Kerim Sadiković.

“Osam mjeseci nismo imali priliku trenažne rezultate pretvoriti u takmičarske. Rezultat ostvaren u Banjoj Luci pokazatelj je da smo uprkos problemima u kojima se našao generalno sport, uspjeli zadržati nivo rada na visokom nivou. Drago mi je, prije svega, što su Lana i Kerim konačno imali priliku da skoče u bazen i vide u kakvoj su formi. Zaista je teško trenirati, a nemati priliku trening pretočiti u takmičarski rezultat”, izjavila je Ćemalović.

Govoreći o dosadašnjim uspjesima Lane Pudar, njezina trenerica navela je da se od starta nastoji usaditi joj radne navike na način na koji bi veliki talenat mogla ostvariti u punom smislu.

“Nadamo se da ćemo u Mostaru ili u Bosni i Hercegovini moći obezbijediti uslove kakvi su joj potrebni za nešto više. Ne želim da u budućnosti predstavljamo sport u kojem se juniori moraju slati u inostranstvo da bi se ostvarili i na seniorskom planu. Vjerujem da ćemo ako ne u Mostaru, onda makar u Bosni i Hercegovini imati uslove u kojima bi se Lana Pudar i ostali talenti mogli bezbrižno posvetiti radu i svemu što jedan takmičar treba da radi”, dodala je trenerica PK Orka.

Lana Pudar ove godine jedna je od najperspektivnijih sportistkinja u Bosni i Hercegovini.

Sport.ba

1031 Posjeta 2 Posjeta danas