Alma Ferović-Fazlić u saradnji sa Fun-Da-Mentalom predstavila video za “Srebrenicu”

Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, završen je video za muzički dokument “Srebrenica”, britanskog benda Fun-Da-Mental, uz gostovanje vokalne solistice Alme Ferović-Fazlić, koja potpisuje muziku i tekst.

Muzički dokument “Srebrenica” prehodno je objavljen na albumu “All is War” u UK 2006. godine, a nastao je prvenstveno kao posveta stradalim Bošnjacima u Srebrenici i Potočarima 1995. godine.

“Genocid na Balkanu je mrlja na čovječanstvu, koju nikada ne smijemo zaboraviti. Umjetnost je odgovorna za stvaranje pa tako ovaj umjetnički muzički dokument nosi bol, tamu, nemoć i atmosferu prostora nepravde i barbarskih postupaka. Almin delikatni, a snažni vokal i stihovi ‘zarobili su’ osjetljivost problema i ovo je više molitva nego pjesma!”, kazao je Aki Nawaz, lider benda Fun-Da-Mental.

Fun-Da-Mental je multietnički hip-hop – etno-tehno-world fusion muzički bend sa sjedištem u UK osnovan 1991. godine, poznat po svojoj energičnoj fuziji istočnih i zapadnih muzičkih formi ali i otvorenim političkim stavovima, koji ove godine puni trideset godina od osnivanja.

“Nije ovdje riječ o pjesmi ili spotu, već o svojevrsnom muzičkom dokumentu, koji, kroz umjetničku prizmu, svjedoči o genocidu u Srebrenici, ali i stradanjima ljudi u cijelom svijetu. Nikada nismo uradili video i to je sada bila naša zajednička želja. Muzički aranžman Fun-Da-Mentala, kroz poliritmiju simbolično sukobljava dva svijeta kroz vokalnu liniju – u jednom ritmu, kao motiv života nevinih ljudi, duhovnosti, straha, boli, tuge i snage u borbi sa smrću, koja ih proganja, a u drugom repetativnom ritmu, uz vrlo mučne industrijske zvukove, od čega se ne može pobjeći!”, objašnjava Ferović-Fazlić.

Muzički dokument “Srebrenica” niti u jednom segmentu nema komercijalni aspekt, a nastao je kao rezultat čiste i unutarnje ljudske potrebe grupe umjetnika, koji kroz bezvremenski filmičan video tematski i simbolično vezanim za Srebrenicu, žele podsjetiti javnost na stradnja iz bliske prošlosti BiH.

Produkciju videa potpisuje Agencija “Komitet”, ilustracije i animacije Sanjin Fazlić, direktor fotografije je Alen Hadžić Morris, a cjelokupan stajling, frizuru i šminku osmislila je Aleksandra Korizma.

Od trenutka objavljivanja 2006. godine, muzički dokument je bio dio mnogih edukativnih i umjetničkih događaja u dijaspori, posebno u okviru obilježavanja godišnjica genocida, a korišten je i u Japanu na Kagoshima univerzitetu, gdje se, kroz predmet Historija svijeta, govori i o BiH i Srebrenici.

Klix.ba

622 Posjeta 1 Posjeta danas