Preminuo Žarko Bilić

Doc. dr. Žarko Bilić, profesor kineziologije, preminuo je 10. srpnja 2021. godine u 70-oj godini života.

Rođen je 7. svibnja 1952. g. u selu Lisice, općina Ljubuški, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Godine 1977. diplomirao je na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu na temu “Rijeka Trebižat od izvora do ušća – mogućnosti razvoja aktivnosti u prirodi, rekreacija i turizam”.

U prosincu 2001. g. brani magistarsku radnju “Razlike u dimenzionalnosti i strukturi motoričkih i nekih morfoloških karakteristika kod učenika od V. do VIII. razreda”. Dana 27. listopada 2005. na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu brani doktorat: “Nivo transformacijskih procesa i stupanj strukturalnih promjena motoričkih sposobnosti i morfoloških karakteristika pod utjecajem trenažnih operatora”.

Bavio se rukometom, plivanjem, judom…

Još za vrijeme studija obnašao je dužnosti prodekana studenta, kao i niz drugih dužnosti. Član je prve postave judo kluba “Bosna” i rukometne selekcije koja je 1976. g. osvojila zlatno odličje na Univerzijadi na Tjentištu.

Demonstrator je na bacačkim disciplinama iz atletike i učitelj skijanja od 1978. g. Kroz 1983/84. predsjednik je Književne omladine BiH. Od 1984-1990. predsjednik Karate kluba Čitluk. Za Zimskih olimpijskih igara 1984. u Sarajevu bio je voditelj tima za održavanje i uređenje trening staza. Bio je i član uprave Atletskog i teniskog kluba Ljubuški, predsjednik Društva pedagoga TZK Ljubuški pri kojemu djeluju: škola skijanja, rafting klub, Zbor atletskih sudaca, znanstveni časopis…

Godine 1977. zapošljava se i šest godina radi u gimnaziji u Čitluku, a 1978. s kolegama obnavlja Rukometni klub “Izviđač” iz Ljubuškog u kojemu je trener i igrač. Dva mandata bio je predsjednik Omladinske organizacije – Čitluk, devet godina direktor “Rudnika boksita”, te godinu i pol Ugostiteljstva i turizma u RO “Aluminij”

U razdoblju 1985.-1987. na poslijediplomskom studiju (“Energoinvest”) Sarajevo: “Tehnologija rješavanja problema razvoja…”. Objavio je udžbenike iz Skijanja, Kineziološke rekreacije, Antropološke analize, znanstvene radove u časopisima Sportski Logos, Homo Sporticus, Glasnik, Univerzitetska Hronika, Sport Science i Acta Kinesiologica, gdje je glavni urednik.

Sudjelovao je s priopćenjima na međunarodnim skupovima (do 2009) poput NTS – Sarajevo, ‘Child in motion” – Portorož, “Sport za sve” – Zagreb, “Anthropological status and physical activity” – Novi Sad, konferenciji – Tivat, konferenciji “Management in sport” – Beograd, itd. Od 2005. g. suradnik – Razredna nastava “Uvod u sistematsku kineziologiju”. Od 2006.g. za “Kineziološku rekreaciju”.

Godine 2006./07.g. predaje i na Rukometnoj akademiji u Ljubuškom, zajedno s predavačima iz BiH, Hrvatske, itd. Ak./g 2007/08 izabran je za docenta na Fakultetu PMOZ – Studij fizičke kulture u Mostaru. Od akademske godine 2009/10 predaje Osnove kineziologije na Visokoj školi za sportski menadžment Aspira u Splitu, kao i Sportsku rekreaciju na Edukacijskom fakultetu u Travniku.

Kao profesor po pozivu 2006. i 2007. gostuje na postdiplomskom studiju u Banja Luci za područje “Methodology research”, te 2009/10 na poslijediplomskom studiju Edukacijskog fakulteta u Travniku za područje “Istraživanja procesa”.

Iskrena sućut obitelji.

Ljubuski.net

1150 Posjeta 1 Posjeta danas