VIŠEMILIJUNSKA VRIJEDNOST PROJEKTA PUČKE KUHINJE U LJUBUŠKOM

Rekonstrukcijom prostorija Crvenog križa Ljubuški u Ulici dobrovoljnih darivatelja krvi započeo je jedan od najvećih projekata humanog karaktera na području Hercegovine.

Riječ je o projektu “Obroci za sve” kojim se nastoji svakodnevno osigurati jedan kvalitetan obrok za socijalno osjetljive kategorije stanovništva na području Grada Ljubuškog.

Nositelj ovog hvalevrijednog projekta je Centar za socijalni rad Ljubuški, a u njegovoj realizaciji sudjeluju Crveni križ Ljubuški, Grad Ljubuški, Udruga “Marijine ruke”, koja je začetnik ideje, te Župa Humac. Po završetku građevinskih radova na prostoru, uslijedit će montiranje i opremanje velike profesionalne kuhinje u kojoj će se svakodnevno kuhati 200 obroka za stare, nemoćne i socijalno ugrožene osobe.

Toliko je lijepo svjedočiti humanitarnim projektima, posebice kada možemo nahraniti nekoga u vrijeme kada sve više ljudi hranu traži po kontejnerima. Svi zaslužujemo obrok dostojan čovjeka, stoga s nestrpljenjem i radošću iščekujemo skoru realizaciju – naveli su iz Udruge “Marijine ruke” na svom službenom Facebook profilu.

Ravnatelj Centra za socijalni rad Ljubuški Viktor Grbavac već je ranije objasnio na kojim načelima je zamišljeno funkcioniranje Obroka za sve.

Naime, nakon što djelatnici kuhinje pripreme i spakiraju hranu u za to odgovarajuće posude, djelatnici Crvenog križa Ljubuški i volonteri u nekoliko će timova obroke razvoziti po punktovima u svim ljubuškim mjesnim zajednicama.

Na taj način osigurat će se da hrana dođe do svakog korisnika koji iskaže potrebu za tim, odnosno do osoba koje se nalaze u kategoriji socijalno ugroženih skupina. Obroci za korisnike bit će osigurani svakim danom u tjednu osim nedjeljom.

Osmišljen na pet godina

Konačan popis korisnika bit će poznat nakon što se usuglase evidencije Centra za socijalni rad Ljubuški, Crvenog križa Ljubuški i Župe Humac – objasnio je ravnatelj ljubuškoga Centra za socijalni rad.

Valja istaći kako je financijska vrijednost projekta “Obroci za sve” višemilijunska. Njegovo trajanje zasad je osmišljeno na pet godina, međutim, institucije i udruge koje sudjeluju u provedbi ovog projekta, jedinstvenog ne samo u Gradu Ljubuškom već i na području cijele Zapadnohercegovačke županije, imaju mogućnost automatski produljiti ugovor o suradnji nakon isteka navedenih pet godina.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list

Bolji Ljubuski

 

674 Posjeta 1 Posjeta danas