HERCEGOVINA-turistički raj koji nadahnjuje

„Šta se nalazi iza tako moćnih stijena što se naslanjaju na Jadransko more?“ pitali bi putnici u dalmatinskim mjestima.

„Krš i Hercegovina,jednostavno bi odgovorili domaćini.

Za putnike koji iznad svega poštuju prirodu,krš i Hercegovina nude uzbudljive i prekrasne prizore-nezaboravna doživljaje.

Privlačni reljef-brze rijeke s vodopadima,oštre stijene,brda i planine,zaravni i polja,špilje/pećine,ponori i pukotine nisu nikad u cjelosti istraženi i u tome je njihova draž.

Hercegovačkom kršu i suncu čovjek se predao i živi,u toj oazi najvećih i najljepših kontrasta i izazova.Putnike koji dođu i žele slušati jezik čiste prirode,Hercegovina obdaruje snažnim doživljajima i nadahnućima.

Ta prekrasna zemlja najvećih kontrasta čija je razlika osjetna- zove se ljepota.

Kada misliš da je vidiš pretvori se u zvuk cvrčka, kada misliš da je čuješ pretvori se u sliku sunca.

Hercegovina je povijesna/historijska i zemljopisna/geografska regija u južnom dijelu Bosne i Hercegovine koja se prije nazivala Humska zemlja,Zahumlje ili Hum.Ukupna površina joj je blizu 10000 kilometara kvadratnih.Prema popisu iz 1991.godine,Hercegovina ima 437 000 stanovnika.

Kao prirodna regija sastoji se iz dvije mikro regije:niske(pomorske ili jadranske) i visoke(gornje ili planinske) Hercegovine.Visoka Hercegovina obuhvaća sliv gornjeg i srednjeg toka Neretve,znatni dio dinarskog predjela,planine Velež,Volujak,Prenj,Čvrsnica i Crvanj,te poznata Nevesinjska i Gatačka kraška polja.

Niska ili jadranska Hercegovina se prostire oko donjeg toka rijeke Neretve i u slivovima rijeka Bregava i Trebižat.Obuhvaća veliko Popovo polje,Mostarsko polje i kotlinu,te Trebinjsko polje.

Sa svojom submediteranskom i mediteranskom klimom Hercegovina spada u regije u kojoj uspijevaju sredozemno voće i povrće.Mnogi je nazivaju „Kalifornijom“ Bosne i Hercegovine.Ovdje uspijevaju vinova loza,smokva,breskva,mandarina,jabuka,šipak,maslina i druge sorte,pa sve do ljekovitog bilja kao što su kadulja,vrisak,smilje itd.Upravo zbog ovakve blage klime,Hercegovina je najveći i jedini proizvođač grožđa i vina u Bosni i Hercegovini.Dvije autohtone sorte,Žilavka i Blatina,odavno su se ovdje udomaćile i daju urod i kvalitetu kao nigdje drugdje.

Hercegovina je zemlja sunca i kamena,a njezine proplanke i udoline prekrivaju nisko i visoko rastinje kao što su drača,hrast,jasen,klen,smreka i borovina.Svakom prolazniku ovaj ambijent nudi nezaboravne poglede i ugođaje za oko i dušu.

Kao povijesna/historijska regija,Hercegovina nudi puno povijesnih/historijskih lokaliteta kao što je Stari Grad u Mostaru,Počitelj,Blagaj,Mogorjelo,Radimlja,Ljubuška tvrđava itd.U hercegovačkim muzejima su sačuvani nalazi i iskopine iz daleke povijesti/historije.Upravo zbog toga,Hecegovina svakom gostu nudi „šetnju“ kroz vrijeme.

Mostar joj je glavni grad i zajedno sa Međugorjem-hodočasničkim središtem,Neumom-središtem ljetnog-kupališnog turizma i ostalim atrakcijama predstavlja jednu od najpoželjnijih regija u jugoistočnoj Evropi.

Hercegovina je poznata po bogatoj gastro ponudi domaćih,autohtonih proizvoda.Cilj je da gastro ponuda Hercegovine postane jedan od poznatih brendova zbog kojeg će turisti rado posjećivati Hercegovinu.

 

Izvor:Turistička zajednica HNŽ/HNK;Mostar juli/srpanj 2017.

Priredio:Kemal Mahić

Podveležje

Vjerni sluga

 

1125 Posjeta 1 Posjeta danas