Iz ljubuške rukometne povijesti: Zdenko Sušac najbolji igrač Izviđača

Objavljeno 4.maja 2020

U nedostatku sportski događaja u našem gradu odlučili smo se vratiti malo u povijest i prisjetiti se legendi rukometnog kluba Izviđač.

Tekstovi koje ćemo objavljivati već su doživjeli svoju promociju u Listu za promicanje kulture i športa “Akadem i ja”, a uredništvo potpisuje profesor Goran Skoko.

Legende Izviđača – Zdenko Sušac (najbolji igrač Izviđača), intervju objavljen u časopisu “Akadem i ja”, u rujnu 2009. godine.

Da je u gradu Herceg Stjepana rukomet sport broj jedan uopće nije upitno, no tko je najbolji rukometaš ponikao u Ljubuškom, o tome bi se već dalo raspravljati.

Ako se izuzmu reprezentativci Hrvatske Denis Buntić i Mirko Alilović, koji nisu sve rekli u rukometu, mnogi bi dali svoj glas Zdenku Sušcu-Zdeni.

S nepunih trinaest godina tadašnji trener Izviđača Ibro Alendar priključio ga je treninzima prve momčadi?

Pošto smo visinom odskakali od svojih vršnjaka, meni i Majstoroviću trener Alendar Pružio je priliku raditi s prvim sastavom za koji su tada igrali: Hrnjičević, Lukenda, Škorput, Markić…

Vaš talent nije ostao neprimijećen. Tada drugoligaš bivše države, čapljinski Borac dovodi Vas u svoje redove?

U borcu sam proveo četiri godine (od 1997. do 1980.) zajedno s Mladenom Škorputom. Druga liga bila je jaka, trenirao nas je Mirko Novković, a imali smo strašnu momčad.

Slijedi povratak u Ljubuški?

Stasala je mlada generacija ljubuških rukometaša, pojačali smo se s Nikolcem i Zlojićem i igrali najljepši rukomet u Republičkoj ligi. Nžalost za korak više nije bilo uvjeta.

Jednu sezonu proveli ste u Metkoviću?

Sezonu 1989./90. igrao sam za Mehaniku (Metković) u Prvoj “B” ligi Jugoslavije, zajedno s Golužom, Kalebom, Bokanom….

Od aktivnog igranja oprostitli ste se u 35 godini?

Uvidio sam da dolaze mlađi i bolji. Posljednju sezonu 1995.96. odigrao sam u dresu svog najdražeg kluba Izviđača i oprostio se titulom prvaka Herceg-Bosne.

Po završetku igračke karijere i dalje ostajete u rukometu kao trener mlađih kategorija u HRK Izviđač?

Još kao aktivan igrač trenirao sam kadetkinje ŽRK Izviđač tako da mi taj posao nije bio nepoznat. Kroz moje ruke prošli su i današnji reprezentativci Hrvatske Buntić, Alilović i Matić. Jedno vrijeme bio sam asistent treneru Josipu Glavašu u radu s prvom momčadi.

Redovito pratite sve utakmice Izviđača?

Uglavnom da. Izviđač ima mladu i perspektivnu momčad koja ima potencijala. Vjerujem kako ćemo kroz koju godinu kad ovi mladi momci stasaju, ponovno u Ljubuškom gledati najjače europske momčadi.

Sušac je još dodao.

Na ovim prostorima uvijek je bilo talenata. Kroz Rukometnu akademiju dobro je organiziran rad s mlađim dobnim skupinama tako da nećemo dugo čekati da se pojave novi Buntića i Alilovići.

Akadem i ja, Goran Skoko

Ljubuski IKS portal

 

 

1656 Posjeta 1 Posjeta danas