Pogledajte ljepote Bunskih kanala koje Mostarci štite od izgradnje hidrocentrala

Bunski kanali petnaestak kilometara južno od Mostara su prirodni fenomen koji u mjestu Buna, gdje su smaragne rijeke Neretva i Buna kreirale prirodnu oazu, svojim čarima sve češće mami ljubitelje prirode.

Oni koji imaju privilegiju uživati u ovom ambijentu kažu da je jedinstven, što sve češće potvrđuju i fotografije koje se šire društvenim mrežama s mjesta gdje Buna ljubi Nertvu, odnosno ušća rijeke Bune u Neretvu.

Posebno su impresivni kadrovi iz zraka u videoprilogu, koji donose pogled na deltu i njene zadivljujuće tirkizne boje prelijepog krajolika i okruženja bogatog florom i faunom.

Tu se jasno vidi da Bunski kanali nisi poput drugih ušća, a posebnost im daje činjenica da Buna formira i niz slapova prije nego što se pridruži Neretvi.

Ljepota ovoj krajolika pokazuje zbog čega su Bunski kanali 1970. godine proglašeni dijelom prirode u Zavodu za zaštitu spomenika prirode FBiH i zašto Mostarci godinama vode pravnu borbu da sačuvaju ovaj dragulj Bosne i Hercegovine.

Iako su mještani okupljeni oko Udruge Majski cvijet dobili više pravnih bitki, kako kažu, borba još traje, jer investitor ne odustaje od gradnje.

Zbog toga su se prošle sedmice na Bunskim kanalima okupili kako bi ukazali na značaj ovog područja te pozvali gradsku vlast da se uključi u rješavanje problema. Mostarci traže od gradskih vlasti da zaštite Bunske kanale od izgradnje malih hidroelktrana.Traže od gradske vlasti da se iz Prostornog plana izbrišu male hidoelktrane na Bunskim kanalima i da se području varati prvobitni značaj, a to jeste da je zaštićeno područje, jer kako navode, samo tako se ovaj problem može trajno riješiti.

Studije su pokazale da ovdje obitava više od 20 endemskih vrsta od kojih su neke kritično ugrožene. A stručnjaci upozoravaju da je ovaj prirodni fenomen stvaran milion godina i ako dođe do uništenja ovog ekosistema, nikad se neće moći vratiti u prvobitno stanje.

Klix.ba

 

1216 Posjeta 1 Posjeta danas