Preminuo velikan sevdaha Edin Pandur

Kada stigne vijest o smrti dragih ljudi, koji su čitav svoj životni vijek posvetili umjetnosti,riječi stanu, a u glavi se počinje vraćati film o vremenima u kojima nas je darivao pjesmama. A on ih je darovao iz svoga mostarskog srca ne za jednu sezonu, već za sva vremena.

Da, to je istina o Edinu Panduru. Malo jempoznato da je on autor bezvremenskih pjesama “Nek mirišu avlije”. Pored ove pamtit ćemo gap o pjesmama “Cvjetala mi ruža na pendžeru”, “Breza”, “Majda”, “Zaborav”, “Cigane moj”, “A duša boli”, “Neka žive uspomene”, “Zasvirajte tamburice”, “Selam, selam”, “Moj Mostar”…

Edin Pandur će ostati upamćen kao bosanskohercegovački pjevač, kompozitor i producent. Preminuo je u Sarajevu u 79. godini života od posljedica moždanog udara i koronavirusa.

Pandur se povukao iz javnosti nakon što je doživio prvi moždani udar, a 2018. godine objavio svoju posljednju pjesmu “O bijeli, tihi harem”.

Rođen je u Mostaru gdje je i započeo svoju 50-godišnju muzičku karijeru prvenstveno u KUD-u Abrašević, zatim na takmičenju “Mladost Mostara”, a 1965. godine je na Radio Sarajevo primljen za solistu zabavne muzike.

Bio je član sarajevske Opere i svirao trombon te učestvovao na brojnim muzičkim manifestacijama, a radio je i kao muzički urednik, dirigent, kompozitor, aranžer i tekstopisac.

(Naj portal)

1302 Posjeta 1 Posjeta danas