Najljepši vodopadi Bosne i Hercegovine (TOP 10 LOKACIJA )

Piše i govori: Robert Dacešin

Bosna i Hercegovina može da se pohvali sa mnogo nevjerovatnih prirodnih ljepota. Imamo predivne rijeke, nevjerovatne planine i misteriozne pećine, od kojih neke još uvijek stoje gotovo potpuno neistražene. Možda nam se to živjeći ovdje čini kao nešto sasvim normalno, ali za ovako malu zemlju, mislim da nekada nismo ni svjesni šta imamo. Ali ako me pitate koje su to prirodne ljepote koje mene najviše oduševljavaju, to su bez dileme naši vodopadi. Možda će zvučati nevjerovatno podatak, ali Bosna i Hercegovina ima više vodopada nego Italija, Francuska i Njemačka zajedno! Bog nam je dao na desetine nevjerovatno lijepih vodopada, smještenih širom zemlje, svaki lijep na svoj način, a u ovom tekstu, pokazaću vam one, meni lično najljepše. Ukoliko mislite da sam neki zaboravio i da bi trebao ići na listu, pišite mi u komentar ispod. (na Youtube). A ako vam se dopao ovaj sadržaj i želite još ovakvog materijala, zapratite moj YouTube kanal i uključite zvonce za notifikaciju. Veliko hvala ekipi sa stranice Dron.ba koja mi je ustupila kadrove vodopada Kravica, Provalije, te vodopada Koćuša. Hvala ekipi sa stranice Go Bosniha&Herzegovina za kadrove Ždrimačkog vodopada, kao i mom drugaru Aci za kadrove Štrbačkog buka. 

10. Ždrimački vodopad

Jedna od najljepših lokacija na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje je vodopad u naselju Ždrimci. Vodopad je poznat i pod nazivom Crndolski vodopad po potoku Crndol koji tu teče. Ovaj prirodni biser je od centra grada udaljen oko 7 km a do njega vodi solidan put. Naime, većina puta je asfaltirana, a ne asfaltirani dio puta je u pristojnom stanju, tako da većina vlasnika putničkih automobila sa svojim ljubimcem može doći do samog vodopada.

9. Vodopad Koćuša

Vodopad Koćuša – Slap Koćuša nalazi se u selu Veljaci u općini Ljubuški, na rijeci Mlade.

Prirodno bogatstvo ovog kraja čine sedimentne stijene tzv. sedra koja se taloži godinama, te ovaj vodopad čini atraktivnim.

Visina vodopada je pet, a dužina pedeset metara. U neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koje su godinama krasili ovo mjesto.

8. Vodopad Skakavac

Vodopad se nalazi u prašumi Perućica, u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska. Njegova visina iznosi nešto preko 81 m.

7. Vodopad Skakavac kod Sarajeva

Vodopad Skakavac se nalazi sjeverno od Sarajeva, i udaljen je nekih 12 km od centra grada. Vodopad je visok 98 m. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore.

6.Vodopad Bliha

Vodopad Bliha (poznat i kao Blihin skok) nalazi se između sela Fajtovci i Kamengrada, 14 kilometara od središta općine Sanski Most.

Vodopad se nalazi na rijeci Blihi koja se ulijeva u Sanu. Vodopad je visok 56, a širok 10 metara. Za većeg vodostaja može biti i širi. Geomorfološki je spomenik prirode.

5. Vodopad Skakavac kod Kotor Varoša

U okolini Kotor Varoši, tačnije na putu Kotor Varoš – Šiprage, naići ćete na tablu “Vodopad Skakavac” koja vas usmjerava na makadamski put koji će vas odvesti do ovog prekrasnog prirodnog ambijenta. Vodopad se nalazi na granici opština Kotor-Varoš i Kneževo. Okružen planinskim vrhovima Ježice i Golog brda usječen je kanjon male planinske rijeke Duboke, koja na nekoliko mjesta pravi spektakularne vodopade, ali najveći i najpoznatiji je svakako Skakavac. Na ovom lokalitetu zapravo postoje 2 vodopada: Skakavac 1 i Skakavac 2, koji nisu mnogo udaljeni jedan od drugog.

4. Vodopad Provalije

Ambijent koji je jedinstven za Stolac upotpunjava vodopad Provalije, najveći vodopad u Stocu, “Stolačka Nijagara” koja tokom ljeta zbog niskog vodostaja rijeke Bregave presuši pa je posjeta vodopadu najbolja u jesen, tokom proljeća ili ranog ljeta kada je u svom potpunom izdanju. Vodopad krase različiti rukavci koji u podnožju skrivaju prave male pećine. Uz vodopad se nalazi i restoran Old Mill, stara mlinica čiji prostor je proširen i iskorišten za restoran u kojem se može pojesti i kupiti svježa pastrmka. Iz restorana se pruža nevjerovatan pogled na vodopad te je zbog toga i posjeta restoranu jedinstven doživljaj.

3. Vodopad u Jajcu

Plivski vodopad se nalazi u gradu Jajcu, u centralnoj Bosni i Hercegovini, gdje se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas. Visok je 22 metra, ali nakon zemljotresa i rata u Bosni i Hercegovini, visok je 20 metara. Ovo je jedini vodopad u svijetu koji se nalazi u centru grada i to ga čini specifičnim i jedinstvenim. Spada u 12 najljepših vodopada u svijetu. Korito rijeke Plive i sam vodopad formirani su u poroznom materijalu sedri.

2.Vodopad Kravica

U heregovačkom kršu, na području Grada Ljubuškog, nalazi se jedinstvena prirodna ljepota koju je izgradila voda rijeke Trebižat, prolazeći kroz krečnjačke terene i taložeći sedru. Prema riječima brojnih posjetitelja hvaljena kao jedna od najljepših prirodnih atrakcija, vodopad Kravica je prepoznatljivi simbol Ljubuškog i Hercegovine.

Vodopad Kravica je omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište. 3 kilometra nizvodno od sela Hrašljani, između sela Studenaca i Zvirića, rijeka Trebižat pada sa visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širine 120 metara.

Ova prirodna predstava godinama privlači brojne zaljubljenike u prirodu, a u ljetnim mjesecima nudi odmor i zabavu za sve ljubitelje kupanja i aktivnosti na rijeci.

1. Vodopadi Štrbački Buk i Martin brod

Štrbački buk je 24 m visok vodopad na rijeci Uni u blizini naselja Martin Brod, koje se nalazi u neposrednoj blizini granice BiH sa Hrvatskom. Štrbački buk ustvari čini nekoliko vodopada, a jedan drugom su u neposrednoj blizini. Dio je Nacionalnog parka Una.

Nalazi se na 294 m nadmorske visine i uz martinbrodske vodopade predstavlja najljepši vodopad na Uni, kao i u ovom dijelu Evrope. Ovi vodopadi decenijama privlače pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une traže inspiraciju za svoja djela. Mada su vodopadi dobili ime po obližnjem mjestu Donji Štrbci u Hrvatskoj, najlakše im se dolazi sa bosanske strane, skrećući u Orašcu na makadamski put u dužini od oko 7 km.

Martin brod, veliki vodopad

https://www.youtube.com/watch?v=2wqO_L-WQ_E&ab_channel=dronba

 

1504 Posjeta 1 Posjeta danas