SULEJMAN REBAC, GENIJE IZ MOSTARA BIO JE AVANGARDA, JEDAN OD NAJVEĆIH

Prošlo je 15 godina od kada nas je napustio jedan od najvećih nogometnih trenera kojeg je ova zemlja imala. Nekadašnji igrač Veleža, Hajduka i Sarajeva, ali i trener Veleža, i sarajevskog Željezničara – Sulejman Sula Rebac.

Sula se rodio 26.3.1929. godine u Mostaru. U Drugom svjetskom ratu bio je pripadnik partizanskog pokreta sa samo 14 godina. U ratu je izgubio tri brata: Husniju, Mehu i Ahmeta. Nosilac je partizanske spomenice.

Veležov dres nosio je od 1947. godine, i član je generacije koja je po prvi put ušla u Prvu ligu Jugoslavije, 1952. godine. Iduće sezone Sula prelazi u redove splitskog Hajduka, s kojim 1955. godine postaje prvak Jugoslavije. Nakon toga, ponovno se vraća se u redove Rođenih, a kratko je nosio dres i FK Sarajeva.

U bogatoj igračkoj karijeri odigrao je više od 1.000 utakmica, od toga više od 500 za Rođene, a postigao je više od 600 golova.

Nakon završetka igračke karijere, trenirao je Velež 1968. godine. Među prvima na našim prostorima Sula forsira postulate modernog nogometa, presing i brzu tranziciju nakon osvojenih lopti. Veliki Tomislav Ivić ga je nazvao pionirom modernog nogometa u Jugoslaviji. Tvorac čuvenog trojca Bajević, Marić, Vladić (BMV).

Legendarni Sulejman Rebac s Veležom je ostvario najveći uspjeh, pored 2. mjesta u prvenstvu, igrali su četvrtfinale Kup UEFA-a 1974. godine. Jedno vrijeme bio je i glavni trener FK Željezničar.

Osim što je bio veliki igrač i trener, bio je još veći čovjek. Prava mostarska raja, boem.
A ovako je govorio veliki Sula Rebac :

„Stara garda“, Marić, Vahid Halilhodžić, Vukoje i Ledić osvajaju Kup Maršala Tita. Imao sam sreću da vodim tu generaciju. Raditi s tim momcima bila je prava milina, ali i ponos…

„Moram ispričati ovaj primjer, koji pokazuje koliko je Velež bio poštovan. Na naše utakmice u Mostar često su dolazili mnogi Splićani, žestoki navijači Hajduka. Bilo je to čak i onda kada je isti dan Hajduk igrao u Splitu. Pitao sam ih: „Otkud vi ovdje kada vam igra Hajduk u Splitu„?

Oni bi odgovorili: „Sula, mi dođemo u Mostar da uživamo u pravom, gurmanskom nogometu kakav demonstrira samo Velež“.

To je dokaz da je naš tim zaista njegovao atraktivan, dopadljiv, šarmerski fudbal koji je plijenio ljubitelje toga sporta svuda gdje je igrao“, govorio je Sula.

Sula je bio simbol Mostara. Voljeli su ga navijači u cijeloj bivšoj državi. Umro je 2006. godine i zauvijek ušao u legendu!

Slobodna Bosna

1375 Posjeta 1 Posjeta danas