MEMORY: HA(SENA) KAO RAJNA

Borba za život je trajala kao epska trilogija.I nakon uporne i neizdržive boli nastupio je smiraj i odlazak.

Na vijest da je Hasena(Hasija) smještena u bolnicu,sa neizvjesnim ishodom,pojavila mi se misao da  lik Hasene ima asocijaciju na rijeku Senu,koja je „zaštitni znak“ evropske metropole Pariza i Francuske.

Sena je inspiracija slikara,pjesnika,kosmopolita,i opjevana je u djelima svjetski znamenitih književnika i umjetnika.

Međutim,životna borba za opstanak i posljednji trzaji Hasenina života više sliče na rijeku Rajnu,koja simbolizira svakodnevni život,borbu,ekonomiju i trgovinu,stvarnost a ne emociju.Rajna je borba i u životopisu naše Hasene(Hasije) susrećemo simbole dvije svjetske rijeke SENU I RAJNU.

Sena je moja školska kolegica od prvog razreda osnovne škole.Upoznali smo se kao djeca i učenici 1955.godine. Učitelj nam je bio Ibrišim Hrnjičević tri godine,a jednu godinu Enver Dizdar,ujedno i direktor škole.

Imali smo drage kolege.Bodrili smo „Senu“ s obzirom na teškoće u kretanju.

Hasena je bila simpatična,draga i zabavna.Bili smo uz nju  i nismo mogli zamisliti svoj razred bez njenog osmijeha,a bogami i „kritike“,ako bi se pojavila.Hasena je postala naša draga prijateljica i svojim mjestom boravka.

Svojim ponašanjem i stavovima Hasena je postala „običluk“ Pobrišća, i mjesta gdje je stanovala,na potezu od Starog hotela do kuća Omera Zagića i Luke Šimića.Navikli smo vremenom da moramo proći sa Gožulja,Žabljaka,Mesihovine, pored kuće Derve i Zekije Šukalić,gdje smo dobijali pozdrave i osmijehe iz kuće Šukalića,a naročito „Sene“ i njenog brata Alije.Oni su bili svjetionici našeg ulaska u grad Ljubuški.

Mnoge njene komšije su nas napustile još ranije,prije rata i nakon rata.Otišli su:dr.Satko Sadiković,njen brat Alija Šukalić,Mustafa,Aziz,Ibrišim,Imšir Hrnjičević,Sabira i Fatima(„Strelka i Bjelka“ Šukalić,Duda i Salem Alendar,Umija i Ahmo Alendar,Zekija,Dervo,Slobo i Amra Mahić,Unka,Hasan i Mustafa Šukalić,Salko i Neđija Mahić,grunto i „gruntinca“Sabira,Alija Sarajlija,Tomo Lučić,komplet  familija Đoke Ratkovića,Rikica i Dina Romano itd.

Pridružila im se i Sena(Hasija) Šukalić.

Nikad više neće biti isto kroz „prednji“ dio Pobrišća.

Hasena je bila „zaštitni znak“ ovog naselja!

 

„Tvoj lik ne mogu kiše isprati.

Tvoj osmijeh ne može u vjetru nestati.

Tvoj trag ne mogu snjegovi pokriti.

Tebe vrijeme ne može odnijeti“

Tvojim odlaskom otišao je dio nas.

Ovaj memory završavam sljedećom molitvom:

 

U ime Allah Milostivog,Samilosnog!

Koji me je stvorio i na pravi put uputio,

I Koji me hrani i poji,

I Koji me,kad se razbolim,liječi,

I Koji će mi život oduzeti,i Koji će me poslije oživjeti,

I Koji će mi,nadam se,pogreške moje na Sudnjem danu oprostiti!

Gospodaru moj,podari mi znanje i uvrsti me među one koji su dobri

I učini da ma po lijepom spominju oni što će poslije mene doći.

(Eš-Šu'ara’,78-84)

 

Kemal Mahić

2561 Posjeta 1 Posjeta danas