U FBiH zakonski priznat status roditelja njegovatelja

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača za Fenu je potvrdio da je u Federaciji na snazi Zakon o roditeljima njegovateljima, čija će primjena početi 30. prosinca.

– To znači da će se jednom od roditelja osoba s invaliditetom priznati pravo na status “roditelja njegovatelja”, te omogućiti mjesečna naknada u iznosu od 406 KM (visina neto najniže plaće u FBiH), uz pripadajuće doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti – rekao je Drljača.

Kaže da je propisano da se status roditelja njegovatelja priznaje roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje i to do njegove navršene 65. godine života neovisno od godine starosti tog djeteta.

Mursela Hadžić majka je 13-godišnje djevojčice koja boluje od rijetke genetske bolesti, homocistinurije.

– Primjenom Zakona učinit će se veliki korak da budem prihvaćena u sistemu kao roditelj njegovatelj. Do sada sam bila osoba koja se redovno javljala na Biro i vodila se kao nezaposlena. Roditelji nisu mogli ostvariti pravo na rad zbog cjelodnevne brige za djecu jer o toj djeci ne može nitko brinuti osim roditelja – kazala je Hadžić.

Izrazila je zadovoljstvo što roditelj djeteta sa 100 posto invaliditetom prve kategorije konačno ima priznat status roditelj njegovatelj.

– Ovo je tek početak ove priče, jer i druga djeca sa invaliditetom zaslužuju da njihovi roditelji budu priznati. Zbog toga se Zakon treba dorađivati da ne budu priznati samo roditelji djece sa 100 postotnim invaliditetom prve kategorije – dodala je Hadžić.

U Zakonu je definirano je da je roditelj njegovatelj roditelj djeteta sa 100 posto invaliditetom, uzrokovanim bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je vid ispod 0,05, odnosno osobe, koja se prema nalazu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja ne može osposobiti za samostalan život niti se može samostalno kretati u stambenom objektu, uzimati hranu, oblačiti, svlačiti, te održavati osobnu higijenu.

Izvor:pogled.ba

Radio Ljubuski

1319 Posjeta 1 Posjeta danas