Kinezi kod Livna počeli gradnju najveće vjetroelektrane u BiH

Kinezi su u Livnu danas započeli radove na izgradnji najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini, u koji će uložiti ukupno 130 miliona eura.

Simboličnim presijecanjem vrpce na brdu Ivovik predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation te Powerchina Resources, započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH.

Riječ je o prvoj vjetroelektrani koju grade kineski investitori, ukupne snage 84 megavata, a nakon završetka izgradnje planirana je godišnja proizvodnja od 236,6 gigavatsati električne energije.

Područje Hercegovine je veliki potencijal za izgradnju vjetroelektrana, a prema studiji međunarodne agencije International Renewable Energy ovo područje ima potencijal da izgradnjom vjetroelektrana proizvodi znatno više struje nego što iznosi cijela potrošnja u Bosni i Hercegovini.

Premijer Kantona 10 Ivan Vukadin je izrazio zadovoljstvo zbog ove kineske investicije, a posebno je istaknuo da je riječ o projektu koji je dobar za okoliš.

“Dosad smo uvijek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 u skladu sa preporukama Evropske unije”, rekao je Vukadin na ceremojini početka gradnje.

Klix.ba

662 Posjeta 1 Posjeta danas