GODINA STARA – GODINA NOVA

Tekst objavljen na ljubusaci.com 31.12.2011

Pripremate li se za proslavu nove godine? Ili ste jedan od onih koji ne pridaju neku posebnu pažnju promjeni datuma, godine. Slavili ili ne, datum se mijenja svaki dan. Stvoreni smo različiti, različito se i ponašamo.

Moj rahmetli babo često mi je govorio da ta nova godina nije naša, da mi to ne slavimo. I niko ga nije nazivao vehabijom.  Iako su njegova braća i sestra kitili jelku za novu godinu rahmetli Džemal je izabrao svoj put. I njegov babo , moj rahmetli dedo Ibraga je imao svoj put. Svi drugi se raselili na razne krajeve svijeta, babo se na kraju skrasio u rodnoj kući, u Ljubuškom. Bog, Allah ili sudbina, kako kome paše,  određuju nam živote.

I moj put je ispao neplaniran. Moj plan je bio raditi, napraviti kuću, i opet raditi i uživati ako bude vremena za to. Ali ne dade se. Protjeraše nas, poslaše nas, daleko od rodnog kraja pa da čeznemo za njim. Sudbina ili božje određenje, ili nešto treće…

Moj rahmetli babo mi je često govorio i da je futbal gubljenje vremena : “Šuplja lopta – šuplja glava”, reko bi. A pošto sam bio i ostao veležovac u srcu i često odlazio pod Bijeli brijeg na tekme tada bi govorio: “Moj sine, ideš u Mostar i vičeš živio Velež. Neka te ovdje u bašći, privrijedi nešto i viči živila Butorovica.” Taj savjet nažalost nisam prihvatio, pa i dan danas ganjam tu šuplju krpenjaču, a za glavu neznam, možda ima nešto u njoj, da je šuplja ne bi bolila. “I did it my way” rekao bi Frank . Ja ganjam i dalje svoj put, a neko drugi određuje kakav će biti, kuda će me odvesti.

U tuđem svijetu, sa tuđim ljudima, sa drugim običajima, iskušenja su mnoga, teško je održati onu nit koja nas veže sa rodnom grudom, a može se, i mora se.  A ta nit je kod nekoga debeo konap, skoro neraskidiv, a kod drugih je sve tanja i tanja, pred kidanjem. Hvalim ove prve, a ne osuđujem ove druge, različiti smo, putevi su nam razdvojeni. Ali se putevi možda sastaju negdje i nekad, i postaju jedan zajednički put.

Ne odbacimo one koji su malo drugačiji od nas. Ne diraj me, ne diram te. Nemoj mi činiti zlo, nemoj me vrijeđati, nekad nam se možda putevi sastaju.

Ko čini dobro drugome, nek mu se dobro vrati troduplo, inšalah.

Dobro zdravlje, hajra i rahatluka svim dobrim ljudima.

Mito

3729 Posjeta 1 Posjeta danas