NESUH-aga VUČJAKOVIĆ (XVI stoljeće), vakif i graditelj

Mostarski Vučjakovići potječu iz Ljubuškog.

Prvi mostarski kapetan bio je Ahmed-aga Vučjaković.

Vučjakovići su bili kapetani 1706-1835.Mostarske kapetanije.

Nesuh-aga Vučjaković bio je 1559.dizdar tvrđave u Ljubuškom.On je jedan od najznačajnijih vakifa Mostara i Hercegovine.Jedan je od 30 naših ljudi,Bošnjaka graditelja, koji su sagradili potkupolnu džamiju u Bosni i Hercegovini u doba Osmanskog carstva.

Vučjakovića džamija u Mostaru poznata i pod imenom „Džamija pod lipom“ jedna je od tri potkupolne džamije u Mostaru.Sagrađena je,prema nekim podacima,1564.godine.Vakufnama ove džamije nalazila se donedavno kod ing. Hasana Vučjakovića.Vučjakovića džamija je stradala u ratu 1992-1995,ali je obnovljena i služi svojim džematlijama,smještena u prelijepom kvartu Mostara u blizini Kujundžiluka i Starog mosta.

Nesuh-aga sagradio je 1564. i džamiju u tvrđavi u Ljubuškom.Natpis sa ove džamije odnio je jedan Talijan u Drugom svjetskom ratu i danas se nalazi u Ravellu.

I Nezir-aga,zet Nesuh-age Vučjakovića,sagradio je džamiju u drugoj polovini 16.stoljeća na Spilama(Šemovcu) odmah iznad Krive ćuprije na rijeci Radobolji u Mostaru.

Hasan Mostarac,sin Nesuh-age Vučjakovića(Hasan ibn Nesuh rl-Mostari),poznati je mostarski kaligraf iz druge polovine 16.stoljeća.

Danas se jedan dio Mostara zove Kapetanovina.Tu u kući sličnoj tvrđavi od davnina su stanovali kapetani Vučjakovići.

 

Izvor:Nazif Veledar:LEKSIKON ZNAMENITIH BOŠNJAKA;BZK „Preporod“u Bosni i Hercegovini;2017.

Foto:Ana Tolić:Graditeljska baština grada Ljubuški;Ljubuški 2021.

Priredio:Kemal Mahić

.

1072 Posjeta 1 Posjeta danas