„Ramazan u Mostaru“

„Ramazan u Mostaru“, naziv je višednevnog vjerskog i građanskog obilježavanja mjeseca Ramazana i Ramazanskog bajrama u organizaciji i uz podršku  Grada Mostara, Kluba vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću zajedno sa Centrom za kulturu Mostar, Medžlisom Islamske zajednice Mostar i Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“.

O ovoj novoj priči u gradu na Neretvi su na press konferenciji govorili Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, dr. Zlatko Guzin, predsjednik Kluba Bošnjaka u GV i Esma Džiho iz Odjela za društvene djelatnosti (1.aprila 2022)

Program „Ramazan u Mostaru“ počinje1. aprila u 20 sati obilježavanjem ulaska u mubarek mjesec vatrometom sa Konaka i prigodnim osvjetljavanjem džamija.

Ukrašavanjem Grada i vjerskih objekata i organizacijom različitih kulturno-umjetničkih sadržaja  želja organizatora je stvoriti posebno duhovno okruženje tokom mjeseca Ramazana i na dostojanstven način obilježiti Ramazan i Bajram u Mostaru.

Program počinje u ponedeljak, 4. aprila, izložbom rukopisa “Knjiga-dio naše tradicije” u Centru za kulturu.

U petak, 8. aprila u Centru za kulturu biće otvorena izložba kaligrafskih radova “Ramazanski biseri” autora Muniba Obradovića.

U četvrtak, 14. aprila, u Centru za kulturu održaće se promocija knjige “Ilahinama” autora Feriduddina Muhammaeda Attara.

U utorak, 19. aprila, na platou ispod Starog mosta biće priređen Omladinski iftar.

Na Trgu Musala, u subotu 23. aprila, održaće se solistički koncert Armina Muzaferije, a u ponedeljak, 25. aprila, na Trgu Musala biće koncert Adnana Pajevića i Selme Droce.

U srijedu će biti održan zajednički iftar, a potom će se, na Trgu Musala, održati koncert duhovne muzike učenika osnovnih škola.

U petak, 29. aprila, na Trgu Musala održaće se solistički koncert Mustafe Isakovića.

Program završeva u ponedeljak, 2. maja, koncertom grupe Divanhana na prostoru ispred Centra za kulturu.

NovaSloboda.ba

1102 Posjeta 1 Posjeta danas