Izložba fotografija: OBALA, MIODRAG SPASOJEVIĆ ŠTRIKA

U „Collegium artisticum“(Skenderija) od 11.08-22.08 2022. Godine traje izložba fotografija „OBALA“ našeg Miodraga Spasojevića Štrike(1961.)

Nakon gimnazije u Ljubuškom,Štrika je završio studij grafičkog dizajna na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu 1990.godine, u klasi profesora Mladena Kolobarića.

Član je ULUPUBiH od 1996. godine i ima status istaknutog umjetnika.

Dizajnirao je između ostalog vizuelne identitete NS BiH,,GRAS-a Sarajevo, IAAF Athletic Meeting of solidarity Sarajevo ‘96,KS BiH, Atletskog saveza BiH, Fonda Otvoreno društvo BiH, IHF XIX Svjetskog juniorskog rukometnog prvenstva BiH 2013. I druge.

Živi i radi u Sarajevu.

Promotor izložbe prof.dr.sci Besim Spahić je zapisao:..“.Ove umjetničke fotografije imaju racionalnu(edukativnu),emocionalnu(introspekcijsku), te konotativnu(voljnu,djelatnu) dimenziju, sa dobrim bacgroundom ekoloških nazora i imperativa ljudskog roda. Ne možemo preskočiti i korelativnost sa svetoknjiškim postavkama i svrsihodnosti bivanja života na planeti Zemlji; od Bagavat Gite, preko Starog i Novog zavjeta, do Kur'ana, kao i novih scientističkih teogonija i kozmogonija.

I što bi rekli pjesnici „čovječe ne idi malen ispod zvijezda“ jer „valja nama preko rijeke“, preko gora, preko mora, sve do naše obale kao konačnog spasa i utočišta.Svaka plovidba kroz vrijeme i prostor, završava obalom, vječnim utočištem-OBALOM.

Ukratko:Riječ je o briljantno izraženoj fascinaciji „živom obalom/obalom života i smrti, kroz vrhunske fotografije vrsnog umjetnika Miodraga Spasojevića Štrike.To je oda Mediteranu i Autorovoj fascinaciji Obalom.“

Drugi promotor izložbe Slobodan Samardžić Sam primjećuje…“Cijeli opus slikara Miodraga Spasojevića Štrike ukazuje nam na imanentnu mu sposobnost da u vizualnom uočava elemente u kojima se simbolički skriva smisao fenomena na koji je obratio svoju umjetničku pažnju!Na ovoj izložbi on nam u kapima vode otkriva beskonačnost mora.To je poezija njegovih slika…

Ne toliko zrcalo koliko drhtaj…ujedno i odmor i milovanje, potez  tekućim gudalom na koncertu pjene…(Paul Claudel)“.

 

Priredio:Kemal Mahić

.

899 Posjeta 1 Posjeta danas