AMER TIKVEŠA: KUĆA

-Nisi muško dok ne napraviš kuću, to sam ja na sebi skontao…priča taksissta na Dan žena. Žao mu žena, jer je malo pravih muškaraca, a to su oni koji su pravili kuću.

-Kad praviš kuću, jarane, ti se i psihički i fizički očeličiš ko što nikad nisi. Nisi muško ako si se nadavo i naprimo batina, nisi muško  ako možeš puno popit, nisi muško ako brzo voziš ni ako si spavo s puno žena. Sve sam ja to probo dokazujuć i sebi i drugima da sam muško. Ništa bez kuće! Ali ne pika se ako je kupiš ili ako ti je neko ostavi u nasljedstvo…Ništa to. Moraš je praviti iz temelja, u svakom pedlju njenog rasta učestvovat.Možeš li me shvatiti?

-Ne mogu još.Moraš mi objasniti šta te konkretno učinilo muškarcem, u kojem si trenutku postao svjestan toga?

-Ja sam ti napravio dvije sobe i kupatilo.I preselili se ja i žena tu pa ćemo nadograđivat. Teško išlo pravo, jednog jutra nije bilo ni za jest ništa. Ja da izađem do granapa, kontam uzeću na veresiju nekih namirnica, taman se obuo, kad neko zvoni.Radnici, ovi što mi na kuće rade,došli jer im kasnim dva mjeseca s isplatom.Dogovorim se s njima, obećam im da će do mraka dobit pare i krenem u potragu za lovom.Od jednog do drugog čovjeka za kojeg za kojeg sam mislio da će mi dat na vjeru. Dali su mi samo oni koji su istu muku imali. I pomogli mi još da im vratim dug. Nalazili mi dodatne poslove, upućivali me kako da razvijam njihov posao pa od procenta koji od tog zaradim vraćam njihov dug. Taj osjećaj pripadanja ljudima koji su napravili kuću nigdje nije muškiji. I onda, pošto smo mi muškarci po prirodi lovci, kad unosiš što stekneš u kuću koju si ti napravio, nije isti ko kad unosiš negdje gdje si podstanar, a-a.Tamo možeš unijet i kradeno, znam, unosio sam. Ali u svoju kuću nikad! Strah te kletve, strah te svega što je loše, baš postaneš odgovoran. Lovac, muškarac. Kontaš sad?

-A postane li žena muško ako napravi tako kuću?

-Koja je tako napravila?

-Pa ne znam, pitam,šta ako jest neka, je li ona sad muško?

-Aj, majke ti, nećemo se sad preseravat.Čuj žena da pravi kuću?!Žene raskućuju.

 

Izvor:Amer Tikveša:Taksi priče;buybook,Sarajevo;Zagreb 2017.

Izbor:Kemal Mahić

687 Posjeta 2 Posjeta danas