Vodopad Kravica bilježi gotovo isti broj gostiju kao prije pandemije

Turizam u Ljubuškom doživljava sve veći rast i razvoj, a vodpoad Kravica bilježi gotovi isti broj posjeta kao prije pandemije čime opet postaje jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

-Protekle dvije pandemijske godine zaustavile su evidentni zamah koji je Ljubuški dićivio u sektoru turizma.Veći broj planiranih investicija u smještajne objekte, prvenstveno u kuće za odmor, zaustavljen je početkom 2020. Pojavom pandemije.Možemo reći da se ove godine stvari mijenjaju u pozitivnom smjeru.U pandemiji zaustavljene investicije se nastavljaju, a svjedočimo izgradnji novih 30-ak kuća za odmor koji pored već postojećih,apartmana i hotela podižu kapacitete i samim time doprinose razvoju Ljubuškog kao turističkog mjesta – kazao je Feni Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Grada Ljubuškog.

Podsjetio je kako je Turistička zajednica Grada Ljubuškog prva u Zapadnohercegovačkom kantonu  od ove godine uvela digitalnu prijavu gosta putem stranice prijava.ba i time olakšala tehničke poslove oko prijave prilikom dolaska i odlaska.

-Prema podacima iz aplikacije do današnjeg dana imamo nešto više od 4.000 prijavljenih noćenja u predsezoni na području Ljubuškog, a vjerujemo da će ta brojka biti i veća kad uvedemo sve smještajne jedinice u aplikaciju- kaže Bebek.

-Uvijek treba raditi više i nikad nije dovoljno promocije…U svim razvijenim zemljama turističke zajednice na svim razinama su nositelji destinacijskog menadžmenta i promocije.Nisu trošak,nego organizacije koje rade na razvoju, promociji i brendiranju destinacije.Ponosan sam da su nositelji vlasti u Ljubuškom to prepoznali i krenuli putem pozitivnih primjera sa zapada-dodaje.On je govorio i o posjećenosti i najznačajnijim turističkim lokacijama na području Ljubuškog.

-Vodopad Kravica je sigurno najposjećenija turistička znamenitost u Ljubuškom, a usuđujem se reći da je 2019. bila i i najposjećenija turistička lokacija u cijeloj BiH, s više od 305.000 prodanih ulaznica.Prošle godine je posjećenost bila na razini 35 posto od 2019. godine, a ove godine u maju i prvom dijelu juna bilježimo oko 78 posto posjeta u odnosu na iste mjesece pretpandemijske 2019. godine –ističe Bebek.Dodaje kako u ovoj godini neće biti promjene cijene ulaznice na vodopad.

-Javno preduzeće Parkovi Ljubuški, koji upravljaju vodopadom Kravica, ne planiraju ove godine podizati cijene ulaznica na vodopadu Kravica- podvukao je.

KULA HERCEG STJEPANA

Bebek je govorio i o Kuli Herceg Stjepana, naglasivši veliku važnost njezinog očuvanja i obnove. Stari grad Ljubuški s tvrđavom koju mi kolokvijalno zovemo Kula Herceg Stjepana bio je u poprilično lošem stanju i prijetila je opasnost od urušavanja te nije bio siguran za posjetitelje, naglašava Bebek.

No, posljednjih godina se intenzivno radi, kako kaže, na restauraciji,rekonstrukciji i obnovi.Dalje navodi kako su radovi koji se odvijaju u sklopu EU projekta „Heritage Revived“ privode kraju.To su do sada najzahtjevniji radovi i najveći što se tiče finansija. U sklopu tih radova obnovljen je središnji dio kule „Herceguše“ i okolni zidovi koji su bili u ruševnom stanju.Kaže kako se u Ljubuškom organiziraju brojni kulturni i zabavni događaji kako bi se obogatio kompletan program i sadržaj koji se može ponuditi posjetiteljima.

-U predsezoni smo organizirali dva festivala koja su nadmašila sva naša očekivanja,Hercegovina travel fest i Ljubuški outdoor festival.Oba događaja su jedinstvena u Bosni i Hercegovini i to je očito publika prepoznala.

U narednom periodu planiramo s Udrugom vinara i vinogradara Ljubuški organizirati vinske vikende na vodopadu Kravica, gdje će svaki vikend ljubuški vinari prezentirati svoja vina,a 12. Augusta će se održati festival „Kušaj ljubuška vina“.Nadalje,krajem augusta održava se Ljubuški Jazz fest, a potom se planira Beer fest Ljubuški – naglašava on.

 

Izvor:VISIT B&H;Juli 2022.

Priredio:Kemal Mahić

 

768 Posjeta 2 Posjeta danas