Radovi na džamiji Gožulj, 2.dio, od 03.10. do 07.10. 2022

Sedmi dan, 3.oktobra 2022 g. 

Danas nas nije bilo puno kao jucer. Mnogi su imali svoje uobicajene poslove. Nedim je stavljao limove za okapnice, Juso postavljao kamen na sofu. Ja nanosio grund po zidovima gdje ce se nanositi zavrsni materijali. Imali smo zanimljivi situaciju da je danas sa nama radio moj prijatelj iz Prijedora Mirsad Selman. Mirso je krenuo za Sarajevo “ zaobilaznicom” preko Ljubuskog sa nijetom da uradi sta korisno na dzamiji u Ljubuskog.Cjeli dan dovozio je ploce, i kupio sve sto je bilo viska od otpada. Na polasku je i usisao dzamiju i dao 100 km za hranu radnicima kao sadaka za svoju rahmetli majku Fatimu.Guga je stigao oko 16 sati i obrusio dobar dio munare. I danas je bilo posjeta. I danas je bio Supljika ali ovaj put sa bratom Mehom Kadragicem. Meran Hajdarovic je tokom posjete urucio 100 km za hranu radnicima. Meho Mahic Garo donio je danas radnicima rucak i sokove. Sa nama je danas bio i nas Mehmed Mesa Mahic koji je dosao iz Sarajeva i ispred svoje porodice urucio 200 km za radove. Allaha dz.s.molimo da nagradi sve ove dobre ljude.

04.10.2022, Osmi dan:

I danas nas je bilo samo trojica ali se uradilo dosta posla. Juso je zavrsio postavljanje kamena tako da je taj dio radova u potpunsti uspio. Danas je cijela povrsina munare i serefe obrusena i ofarbana kontakt smjesom.Nedim je busio odvode za vodu koja ulazi u munaru, i nastavio sa uzimanjem mjera za limove na prozorima. Pri kraju dana dosao je i Guga i odradio dio gletovanja. Danas su radnicima na dzamiji Vahid i Sevala donjeli rucak. Dolazio nam je Semir Sisa i Ivan koji je prispio na kafu. Dva ljubusaka koji su htjeli ostat anonimni za radove su donirali 300 km. Allaha molimo da njih i Vahida i Sevalu Gujic nagradi najljepsom nagradom.

05.10.2022. Deveti dan
Opet u Ljubuskom lijep i suncan dan uslovi za raditi idealni. Opet pocinjemo sa tri covjeka ali tokom dana stize tandem profesionalaca Guga i Amir Osmic. Juso je radio gletovanje vanjskih povrsina. Nedim postavio sve nove okapnice na sve prozore. Amir i Guga su posli navlaciti zavrsne slojeve fasadnih materijala. Svaki dio koji se uradi radi se zaista profesionalno. Rucak nam je donijela Cana Hrnjicevic i od srca joj se jos jednom zahvaljivamo. Hajro i Amina su donijeli paket cole, paket kisele , kafu i kekse. Hvala vam od srca .I danas dosta nasih komsija dolazilo je da pogledaju kako radovi napreduju. Osman Osmic -Oca dosao je i dao par savjeta. Sa nama su bili nase komsije Leo Knezovic i njegov sin Mate. Nekoliko nasih porodica donijeli su svoje priloge za dzamijske radove. Alma i Mustafa Hajdarovic donijeli 100 km. Batan Tancica 100 km. Ahmet Fazlinovic -Rina i njegova supruga 100 km. Ljubusanka 100 km, Cana Hrnjicevic uz rucak donirala za dzamiju 100 kn.Posjetio nas je i Adnan Maksumic sin rahmetli Hilmije koji je preselio prije par dana. Adnan je donio 500 km koje je urucio kao sadaku za svoga babu Hilmiju. 100 km Adnan je dao za hranu radnicima. Allaha molimo da nagradi sve ove nase ljude najboljom nagradom. Sutra, akoBogda, nastavljamo. Hvala svima na podrsci ,nasi preci u svoje vrijeme uradili su svoj dio posla oko dzamije,nasu generaciju docekao je nas amanet a nasa djeca i unucad uradice akoBogda isto kada se ukaze potreba.
Sura Et-Tevba – Pokajanje
* 18
“Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje oni su, nadati se, na pravom putu.”
06.10.2022. Deseti dan radova na dzamiji na Gozulju.
I danas suncan i lijep dan. Poceli smo oko 7:40 sati. Danas je glavni posao na Peletu i Gugi. Oni su krenuli mrezirati i gletovati citavu munaru. Visina je toliko velika, kad ih se pogleda na krhkoj skeli covjeku se zamanta. Nedim je silikonizirao limove i sve neravnine oko prozora. Mi ostali farbali smo sandolinom drvenariju i grundirali zidove. Amir Osmic stigao je sa svoga posla sa sinom Kenanom i nastavio svoj posao od sinoc. Amir ima specijalni zadatak da uradi mustre po donjim zidovima.Muriz je dosao i pitao sta bi on mogao raditi. Dali smo mu da ofarba sve gelendere na donjim prozorima.Sulo Supljika je prvi koji nas je posjetio u ranim jutarnjim satima. Vaha i Sevala nudili su da opet donesu rucak, odbili smo ih za neki drugi put.Mula Kosaric je dosla i donijela 100 km za hranu radnicima i 50 km za dzamiju. Saso Sadikovic donio je radnicima paket kole i paket kisele i 100 km za dzamijske radove. Jedan jako koristan dan u kojem se uradilo dosta posla. Allaha molimo da nagradi sve koji su dali i daju svoj doprinos da se dzamija na Gozulju uradi sto se najljepse moze.
.
07.10.202, 11 dan radova na dzamiji Gozulj u Ljubuskom
Petak je u Allaha najodabraniji dan, u petak je stvoren dunjaluk i u petak ce biti ,akoBogda, i sudnji dan a petkom je i dzuma.Poceli smo u 8 sati vrijeme idealno.Dan smo poceli sa farbanjem ograda i obradjivanjem otvora ispod krova. Kroz ove otvore ulazili su misevi i nastanjivali se ispod krova na sisi. Oko devet sati pridruzio nam se Rama on je radio na wc-u i masinom je skidao ostecenja sa zidova.Danas je zavrsen jos jedan veci projekat. Na donjem djelu dzamije postavljeno su prozori. Radnici firme “ Dekor paneli Djonko” iz Mostara postavili su nove prozore. Prozori koje smo narucili kostali su nas 2.980 km. U slikama je faktura. Svaki put objavit cemo sve koliko je sta kostalo tako da svi imamo uvida u prihode i rashode.Skidanjem starih prozora ustanovili smo da je svaki pun mrava i da je zamjena istih dosla u pravo vrijeme. Danasnji rucak majstorima donijeli su Esrefa i Batan. Od srca im se zahvaljujemo. Golden deys kafe slasticarna donijeli su za majstore kolace i sokove. Hvala porodici Ajeti. Navratio je i Agan da popise materijal za elektro radove. Guga i Juso uradili su zavrsne radove na munari. Cijeli ulazni zid je strugan i biti ce uradjen komplet.Sutra ,akoBogda, nastavljamo sa radovima ali sa skracenim radnim vremenom jer je mevlud.
1357 Posjeta 1 Posjeta danas