Radovi na džamiji Gožulj, 3.dio, od 08.10. do 11.10.

Subota 08.oktobar 2022. 12 dan radova.
Temperatura u Ljubuskom ugodnih 23 stepena i fino vrijeme u ove jesenje dane. Dan smo poceli kupovinom materijala. Prvu turu materijala smo potrosili i jutros smo obnovili zalihe. U Kerametalu smo uzeli plocice. Guga je krenuo sa nabacivanjem sprica na ulazni zid dzamije. Sinoc je Rama obio sve naslage i dosli smo do kamena. On je danas krenuo ka ponovnom navlecenju materijala. Rama je danas radio na masini i fugirao kamen. Nedim sebi uvijek nadje posla tako da je vazda u poslu. Obiso nas je Tomica Sumelj, i Alen Music. Rucak su nam i danas donijeli Vahid i Sevala Gujic i velika im hvala. Veliki broj Ljubusaka dodje i da svoj prilog za izgradnju dzamije. Sinoc su dosli Alija i Emina Jakic i dali 200 km, Ljubusak je preko Semse efendije poslao 100 km, 200 km doslo od Mustafe i Merice Selimic, 50 km od Ljubusanke za hranu majstorima. Danas smo radove prekinuli oko 17:30 radi Mevluda. Veliku pomoc danas je pruzio i Sakib Fejzic covjek iz Banovica koji radi u Ljubuskom i stanuje u staroj kuci pored dzamije.
Faruk Jakić

.
Nedjelja 09.oktobar.13 dan radova.
Vrijeme lijepo i najljepse za radove. Poceli smo u 07:30 sa brusenjem kamenoga zida sa vanjske strane dzamije. Sakib je dosao do originalnog kamena koji je godinama krecen i nije se vidio od naslaga kreca.Amir Osmic i njegov brat Armin radili su zavrsne radove na ulaznom djelu u dzamiju. Sve je uradjeno jako profesoonalno. Osmici su ipak vrhunski strucnjaci za ove poslove. Hvala Amko i Keno.Juso je gletovao sve neravnine unutrasnjeg zida. Ja sam poceo skidati strop lamperiju na zenskom djelu dzamije. Ova lamperija je bila toliko trosna da je gotovo bila da padne. Dosli smo do starih greda starih preko stotinu godina. Unutrasnjost krova i tavana je u odlicnom stanju. Od danas rjesavamo i ovaj dio nase dzamije. Polahko ulazimo i u unutrasnjost. Danas nas je bilo dosta: Amir ,i Armin Osmic,Sulo Supljika, Nedim Hadzic,Ramiz i Eldin -Guga Gujic, Sakib Fejzic Jusuf Kosaric Muriz Sadikovic , Malik Kosaric i Faruk Jakic. Guga je poceo zavrsne radove na munari. Guga je uredio i Alem skupa sa bratom Ramom. Muriz je nastavio farbati demire. Rucak je donijela Gara Osmic i njena kcerka Amra. Gara je dala i 50 km.Posjetili su nas Hrta, Sena ,i sin Alen i donijeli sokova i voca. Od srca se zahvaljujemo. Drago nam je da bilo ko dodje, ne mora nista ni nosit , bitno je da se druzimo u Allahovoj kuci. Druzili smo se i sa Sejom Sukalicem, dosao je i on da pogleda radove. Osman Oca ,dosao je da nas posjeti i pogleda radove i da ga stavimo na spisak da donese rucak.Tokom dana kroz Gozulj je prosla i jedna biciklisticka trka. Jedan dan u kome se dosta dobra uradilo i danas je najbolji dan gdje se uradilo masu posla od kada su poceli radovi.Pred kraj dana telefonski poziv iz Sarajeva, dragi nas profesor Kemo Mahic zove daje podrsku i 100 km od njega i sina Mahira. Allaha molimo da ih nagradi. I danas smo imali donacija za dzamiju: Amir Omerhodzic 100 eura ljubusanka 100 km, Cova Osmic 50 km za hranu majstorima,ljubusanka 100 km, ljubusak 100 km. Radiliste smo napustili u 18:00. Hvala svima koji su danas dali svoj doprinos na bilo koji nacin.
.
10.oktobar 2022.godine ponedjeljak, 14.dan radova
Danas je tacno dvije sedmice kako smo poceli renovirati dzamiju na gozulju. Uradilo se mnogo posla, a insanu se cini da nismo ni poceli.
Startali smo u 8 sati. Dovezli smo jak wap da skinemo slojeve staroga kreca i prljavstine sa kamenih blokova. Ranim jutrom dosli su nam u posjetu Supljika i Sadikovic Sufijan. Sufijan je nakon svega sto je vidio rekao” odlicno ovo radite”. Nakon njih naletio je i Spajic Goran iz Radisica . Braca Saba i Faja Delalic su dosli sa Nedimovim zetom Kasimom Hajdarevicem.
Faja je obecao doci raditi plafone. Elma , Nedimova kcerka donijela radnicima mandarina. Rucak majstorima donijela je ljubusanka , Allaha molimo da je nagradi.
Danas je iz Jablanice stigao Emin Karic osnivac humanitarne organizacije “ El Emin” on je samoinicijativno sa svojim clanovima sakupio za renoviranje nase dzamije 2.000 km. Emin je dosao licno u Ljubuski da vidi kako radovi napreduju i da upozna Ljubuski. Sa Eminom je bio i njegov prijatelj Mirnes Velic. Nedim je sa wapom tako skidao naslage sa zidova da kazu da je bolje od pjeskarenja. Oko dva sata stigao nam je novi kontigent materijala.
Materijal ide ko lud. Desila se jos jedna iznenadna posjeta iz Muftijstva mostarskog stigao nam je ponovo muftija Salem ef. Dedovic sa saradnica. Muftija nije krio zadovoljstvo onim sto je vidio. U kasnim satima stigao je Sejo Sukalic i ispred svoje porodice za dzamiju donio 200 km. Nakon njega svoju hediju od 100 km donio je i Gugin brat Necko. Radovi zavrsili u 17:45.
.
11.oktobar.2022. godine, 15 dan radova.
Osvanuo je kisovit dan ali nismo se kolebali. Konacno smo krenuli sa finim radovima. Amir Osmic je vec u osam sati poceo zavrsne radove na bocnim zidovima koje je uspjesno zavrsio.Guga je zavrsio ulazni zid a mi ostali farbali smo kontakt smjesom povrsine koje ce se sutra farbati. Stigle su i plocice iz Kerametala i ostali materijal koji smo nabavili u Kerametalu.I danas smo imali dosta posjeta nasih sugradjana. Prvi je dosao nas Ferid Niksic, on je cesto tu sa nama. Meho Mahic -Garo sjedio je dobar sahat , i on kaze sta treba tu sam. Tomica Sumelj dosao je sa kolacima i kesom sokova ,koristimo priliku da se zahvalimo nasem komsiji. Semso efendija je mislio donijeti rucak ali na spisku za danasnji dan bio je Osmic Osman-Oca i on je donio rucak majstorima. Hvala Osmanu od srca. Oko 13 sati granulo je sunce i povecala se temperatura.Nedim je i danas wapom skidao sve sto je “ visak” i sa vanjskog zida harema. Juso fugirao kamene ploce. I danas se radili udarnicki. Iz Celebica nas zove Salih ef. Jusupovic, prati radove i nudi pomoc u bilo kojem obliku. Kaze doce sa nekoliko dzematlija iz Celebica u posjetu.Zahvaljivamo se Salihu i kazemo kad krenete ponesite pite ispod saca 😊.Hvala braci iz Celebica.Posjetio nas je i Hasan Music Hrta i ostao na kahvi do kraja radnog vremena.Semir Delalic Sema donio je dosta sokova i keksa, hvala Sema ziv i zdrav bio.Iza Seme dolazi jos jedan Semir , ovaj put Semir se preziva Abdulai, i vlasnik je burekdzinice i donosi sokove i 200 km za dzamiju. Na odlasku kaze sutra on rucak donosi.Radovi napreduju i idemo dalje.
1043 Posjeta 1 Posjeta danas