Otvorenje džamije na Gožulju

Konacno je svanuo dan u kome smo nakon 36 dana, obimnih radova otvorili Allahovu kucu na Gozulju. Svecanost je pocela klanjanjem aksam namaza. Veliki broj dzematlija bio je prisutan tako da je dzamija bila puna. Imali smo musafire hadzije iz Sarajeva i Konjica. Doslo je ljudi iz Jablanice, Mostara i Vrapcica. Opet je sa nama bio Salih ef. Jusupovic iz Celebica. Gost na otvaranju bio je izaslanik mostarskog muftije glavni imam Medzlisa Mostar IZ Dino ef.Maksumic. Nakon aksama imami Dino i Semso proucili su Jasin pred duse svih ljubusaka koji su preselili. Semso ef. Germic obratio se prisutnima i ispricao kratku istoriju o radovima na gozuljskoj dzamiji od 2001 pa do danas. Dzematlijama se kratko obratio i Faruk Jakic koji je bio dio velikog tima ljubusaka koji su ucestvovali u radovima. Faruk se zahvalio svima koji su ucestvovali u radovima a posebno onima koji su svojim novcanim sredstvima pomogli ovaj obiman projekat.On je upoznao prisutne da nakon ovih radova, na proljece , akoBogda, ce se uraditi i mafile dzamiji od sredstava koje su ostale a ovih dana krece se sa radovima na gasulhani u Pobrscu.Nakon toga dolazi na red i unutrasnjost dzamije na Zabljaku. Dino efendija prenio je selame od Muftije Salema ef. Dedovica i odrzao prigodan vaz. Dino je kroz Hadis Allahovoga Poslanika Muhameda a.s. ukazao na vaznost o trajnom dobru a odrzavanje dzamija je trajno dobro.Nakon jacije namaza svi prisutni su skupa otisli na veceru koja je bila servirana u Fejzinoj kafani i basci. Jedno lijepo druzenje zavrseno je na zadovoljstvo svih prisutnih. Mnogo dragih lica u jednoj opustenoj atmosferi.

Za ovu veceru Imali smo nekoliko donatora: torta Emin Karic Jablanica, Adil Arnaut-TR Tarik donirao dosta paketa sokova, kolaci od Saide Balic -Slatki kutak Jablanica, Denise Ivković iz Jablanice kolaci, jagnje Safet Begic Sarajevo, jos jedno jagnje nas ljubusak. Dosta nasih dzematlijkih donijelo je kolace. Veliko hvala: Dzini, Zibi, Lejli, Dzeniti, Seniji, Ineski i Elmi koji su sve posluzivali i potrudili se da nikome nista ne fali.

Ni ova noc nije prosla bez donacija, islo je ovim redom:Bajta 200 km, Salko i Narcisa Lalic 200km,Jasmin Mahic 100, Mostarac 100, Mostarac 50, Agan Dizdarevic 100 eura, Sibila Basic 50 eura,Serif 40 eura, Began i Dzenana Muminagic s djecom 200 km. Zejna Fazlic salje nam u koverti 100 km za dzamiju na Zabljaku.

Hvala svim ovim divnim ljudima. Veceras je vrijedilo doci na Gozulj.

.

 

3504 Posjeta 1 Posjeta danas