Kako se prave Turska i Bosanska kahva/kafa – priprema i razlike

Potrebno vam je:

džezva od bakra, mesinga ili emajla i fildžani

na 1 fildžan vode koristite 1-1,5 kaškice kafe

kocke šećera, kristalni šećer i mlijeko po želji

 

Za kajmak:

250 ml punomasnog mlijeka

50 ml slatkog vrhnja

1) KOLIČINA KAFE I VODE

Za tursku kafu se koriste samo zrna arabika biljke, koji se intenzivnije prže. Za bosansku varijantu se koristi malo blaža kafa. Idealni omjer vode i kafe se dobije, kad mjerite pomoću fildžana i kaškica. Na jedan fildžan vode stavljate 1-1,5 kaškice kafe (zavisno od toga da li volite jaču ili blažu kafu).

 2) JAKO SITNO MLJEVENA KAFA

Turska kafa je jako sitna, skoro kao šećer u prahu. Možete je kupiti gotovu u trgovinama (na Balkanu imate dovoljno izbora) ili je sami samljeti pomoću tradicionalnog ili električnog mlina, koji se može tako podesiti da vam kafu melje što sitnije.

 

3) IBRIK I DŽEZVA

Ova kafa se kuha u džezvi, koja se uglavnom pravi od bakara ili mesinga. Od dna do sredine je okrugla a prema vrhu uža. To je oblik koji ima smisla, s obzirom da ne želimo da previše teljve sipamo u fildžane.

 

4) FILDŽAN

Nisu to šoljice niti šolje, nego fildžani, koji imaju veličinu šoljice za espresso ali su mnogo dekorativniji i često integrisani u bakarnu posudu, koja im daje poseban izgled. Što je fildžan ljepši, to je i kafa ukusnija, bar tako kažu.

 

5) ŠEĆER

Tipično za tursku kafu je slatkoća. Bira se između tri varijante: malo šećera “az şekerli”, srednja slatkoća: “orta şekerli” ili prilično slatko “şekerli”. “Sade” znači bez šećera. U Bosni se koristi ili po jedna kaškica po fildžanu, koja se prelije kafom ili se kafa pije uz kocku. 

 

6) MLIJEKO

Mnogi, kao ja, piju kafu sa mlijekom. Posebnost bosanske kafe je kajmak, bez kojeg neki ne mogu ni da zamisle našu tradicionalnu kafu. Kajmak se stvara nakon što mlijeko sa većim postotkom masnoće duže kuhate. U videu vam pokazujem kako se to radi.

 

PRIPREMA KAJMAKA:

1) Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje u tavi i kratko prokuhajte.

2) Smanjite vatru na 2. ili 3. stepen i pustite da se kuha oko 30 min dok se ne stvori malo deblji sloj kajmaka na površini.

3) Kajmak možete odmah koristiti ili ga ostaviti da se hladi u frižideru. Tako će vam biti „stabilniji“.

 

PRIPREMA TURSKE KAFE:

1) Hladnu vodu, šećer i kafu sipajte u džezvu.

2) Sve sastojke miješajte dok se kafa ne slegne na dno a šećer ne otopi.

3) Džezvu stavite na šporet i zagrijavajte na blagoj vatri (2. ili 3. stepen od 9). Ako je vatra prejaka, voda će prokuhati bez da kafa ima vremena da razvije svoju aromu ili će izgorjeti.

4) Nipošto ne miješajte, ako ne želite da uništite pjenu koja se stvara na površini.

5) Kad je kafa prokuhala, džezvu kratko maknite sa vatre dok se pjena ne slegne, pa ponovite postupak još jednom ili dva put. Cilj je da se stvori što deblji sloj pjene.

6) Oduzmite po jednu kaškicu pjene i sipajte u fildžane (prije toga pitajte goste, da li žele kafu sa pjenom ili bez, ne voli je svako).

7) Kafa se, bez filtriranja, sipa u fildžane.

 

PRIPREMA BOSANSKE KAFE:

1) U kuhalu za vodu ili na šporetu prokuhajte vodu.

2) U džezvu sipajte kafu pa je stavite na šporet. Kafu zagrijte na blagoj vatri tek toliko da osjetite miris kafe kako se razvija (nema potrebe da je pržite, jer ako vam zagori, možete je prosuti). Vrelu vodu sipajte u džezvu sa zagrijanom kafom (sad ćete začuti zvuk kao da nešto „pucketa“).

3) Kafu kuhajte na blagoj vatri. Ako je vatra prejaka, voda će prokuhati bez da kafa ima vremena da razvije svoju aromu.

4) Ne miješajte, ako ne želite da uništite pjenu, koja se polako stvara.

5) Kuhajte dok ne „kine“, tj. kad se pjena stvori na površini pa izgleda kao da će prekipjeti. U tom momentu je maknite sa vatre, sačekajte da se pjena malo slegne, pa vratite na vatru i po potrebi dodajite još malo vrele vode. Ovaj postupak ponavljajte još jednom ili dva put, dok ne napunite džezvu i dok ne dobijete gustu pjenu na površini. 

6) Oduzmite po jednu kaškicu pjene i sipajte u fildžane (prije toga pitajte goste, da li žele kafu sa pjenom ili bez, ne voli je svako).

7) Slijedi bitno pitanje: sitni šećer ili kocka. Ako je sitni u pitanju, stavite po jednu kaškicu u fildžan i prelijte sa kafom. Ako se gosti ipak odluče za kocku, stavite je na tacnu pored fildžana. Ona se sa ćejfom umače.

8) Ako ste ljubitelji kajmaka, ukrasite površinu vaše kafe sa kašikom ovog bijelog zlata.

 

SERVIRANJE:

Uz kafu se tradicionalno servira čaša vode i rahat lokum. U mnogim zemljama se turska kafa obogati raznim začinima kao što su cimet, kardamom, klinčići, menta ili šafran.  

Hanumakocht.at

 

2773 Posjeta 2 Posjeta danas