Bivši logoraši prvi put na mjestu nekadašnjeg logora Gabela

Prvi put nakon 29 godina, bivši logoraši iz Hercegovine posjetili su mjesto bivšeg koncentracionog logora „Gabela“ kojim je upravljala tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće odbrane. Ispred objekta bivše samice, bivši logoraši i članovi Saveza udruženja logoraša Hercegovačko-neretvanskog kantona položili su cvijeće i prisjetili se dana kada su prolazili torture ovog logora.

Logor Gabela prema riječima Amera Đulić koji je sa 17 godina prošao kroz logore Herceg Bosne i u njima proveo ukupno 233 dana , djelovao je u periodu od 30.6.1993. do 22.12.1993. godine, a kroz njega je prošlo preko 2000 zatvorenika.

„Prvi put smo ovdje, a prije je bilo teško samo iz jednog razloga jer su drugi ljudi vodili ovo. Kako se formirao novi Savez logoraša HNK mi smo krenuli da radimo na tim nekim stvarima jer želimo samo istinu i da obilazimo stratišta Bošnjaka ’92 i ‘93 godine. Uputili smo zahtjev prema Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama koji su nam odobrili ulazak u administrativni dio vojne lokacije kako bismo položili svijeće i sjetili se 11 žrtava logora Gabela“, izjavio je Amer Đulić.

Teških dana u Gabeli prisjetio se Kemal Balavac, koji je u Gabeli i Ljubuškom proveo ukupno 11 ipo mjeseci.

„Dok sam bio ovdje, ove drače iza nas nije bilo, sve smo to morali počupati rukama, zato danas imam tolike posljedice, ali nikom ništa. Svaki dan čupanje drače, kupine, trave i svega ostalog i na kraju dana prebijanje“, kazao je Kemal Balavac, dodavši da je dolazak na ovo mjesto u njemu probudio bolna i tužna sjećanja na dane i torture koje je prošao u ovom logoru kao i na drugove koji su ovdje mučki ubijeni.

 N1, Autor Đenana Kaminić-Puce

Tacno.net

1560 Posjeta 1 Posjeta danas