Najskuplji gradovi u Europi

Stranica Numbeo, koja analizira troškove života u gradovima diljem svijeta, objavila je listu za 2023. na kojoj su gradovi u kojima je najskuplje živjeti.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite i najma, kako bi dobili ukupan indeks troškova života.

Najskuplji švicarski i norveški gradovi

Prema njihovoj ljestvici najskupljih europskih gradova prvih pet mjesta na ljestvici zauzimaju švicarski gradovi Basel, Zurich, Lausanne, Zug, Bern i Ženekva. Nakon toga slijede norveški gradovi Oslo, Stavanger, Bergen, Trohdheim i Tromso.

Najjeftiniji europski gradovi za život su ukrajinski gradovi koji se nalaze odmah iza Prištine, a to Harkiv, Lavov, Odese i Dnipro, dok se Kijev na ljestvici smjestio između Prištine i Niša.

Oslo

Ljubljana najskuplji grad u regiji

Što se tiče regije, najskuplji grad za život je Ljubljana.

Beograd se našao na 186. mjestu, Sarajevo na 206., Podgorica na 211. mjestu, Skopje je na 221. mjestu, a Budimpešta na 176.

Sarajevo

 

Hrvatski gradovi:

Ljestvica je obuhvatila i hrvatske gradove pa su se tako na listi onih najskupljih na život na prvome mjestu našli Zadar (141. mjesto na ukupnoj ljestvici) – samo dva mjesta iza Ljubljane – Dubrovnik (na 145. mjestu) te Zagreb (na 250. mjestu ljestvice).

Slijede Rijeka (172. mjesto), Split (173. mjesto) i Osijek (186. mjesto).

Zadar

Net.hr

664 Posjeta 1 Posjeta danas