LJUBUŠKI: Prvi muzej duhana u regiji

Regionalnu ekipu turističkih novinara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Slovačke ugostila je Turistička zajednica Ljubuški, koja je organizirala obilazak brojnih atraktivnih lokacija na širem prostoru ovog grada.Neizostavna je bila posjeta prvom Muzeju duhana u regiji, koji svojom koncepcijom, informacijama koje nudi i nesvakidašnjim eksponatima kod posjetilaca izaziva nevjericu i oduzima im dah.

Na vratima muzeja duhana u Ljubuškom ekipu turističkih novinara iz šest zemalja dočekuje akademski kipar i grafički dizajner Robert Alilović.Zapravo on je i pokrenuo ideju o otvaranju ovog muzeja koji je i jedini takav u regiji.Osmislio je, prikupljao i organizirao Alilović pa sve smjestio u nekadašnju tvornicu duhana koja više ne radi kao tvornica, ali još uvijek ima cijeli pogon i strojeve.

Zašto baš Ljubuški,pitamo Alilovića.

Zato što je Hercegovina regija koju je duhan odgojio, duhan je ovdje odgojio generacije i on je bio temelj poljoprivrede ovog kraja.Imali smo i obljetnicu, 70 godina organizacije Duhanskog instituta u Mostaru,koja upravo govori koliko  je duhan bio značajan za ovaj kraj.Nažalost, danas u Bosni i Hercegovini nema nijedna otkupna stanica, nijedna tvornica duhana koja radi, zadnja je zatvorena tvornica duhana u Sarajevu, poznat je bio taj sarajevski marlboro – kaže Alilović.

Pojašnjava on da veliki proizvođači guše duhansku industriju regije,da su oni, s obzirom da imaju jako kvalitetan duhan kao sirovinu, pokušavali da im se nametnu kako bi poljoprivrednici ovog kraja proizvodili duhan za njih. Za sada, ništa od toga.

Muzej se nalazi u industrijskoj zoni, u nekadašnjoj tvornici duhana koja je od 2006. godine ugašena i danas su to iznajmljeni prostori, kancelarije i skladišta.Tako prostor nije propao, očuvan je, samoodrživ.

A kako je sve oko muzeja krenulo, priča nam Alilović. Pozvali su ga da u dijelu gdje je radnička menza prostor malo „utopli“.

Nakon nekoliko dana istraživanja kazao sam da ću srediti restoran, ali pod jednim uvjetom, da napravimo prvi muzej duhana.Oni su pristali– prisjeća se Alilović.

Uslijedila je potraga za antikvitetima u cijeloj regiji, aukcije,istraživanja…Prikupljanje nije bio lagan zadatak. Prvi muzej duhana u regiji i ujedno restoran „Tabak“ u Ljubuškom otvorio je svojim posjetiteljima vrata u maju prošle godine.Alilović ga je podijelio u nekoliko cjelina, a njegovi gosti danas mogu vidjeti zaista nesvakidašnje eksponate.U muzeju se može vidjeti svjetska istorija duhana, istorija reklamiranja, poljoprivreda Hercegovine, uticaj Austro- Ugarske na ove prostore, informacije o fabrikama duhana, ambalaži, priboru  za pušenje, kao i brojna literatura o temi duhana.

Išlo se sa poznatom pričom, bilo je tu dosta likova, od predsjednika, glazbenika, glumaca, umjetnika. Htjeli smo prikazati da su ljudi pušili.Neizostavna je kuba i kubanske cigare, htjeli smo internacionalnu priču ispričati.Imamo i mali dio posvećen vremenu kada su se žene borile za svoju emancipaciju i tada je duhanska industrija to prepoznala i iskoristila žene za reklamiranje cigareta – upoznaje nas Alilović.

U ovim krajevima duhan je profesionalno počeo da se obrađuje za vrijeme Austro-Ugarske.Oni su otvorili prve duhanske stanice i ova zgrada u Ljubuškom je bila i njihova upravna zgrada.Svako je morao predati duhana koliko je i zasadio.Međutim, uzgajivači bi zasadili malo više da bi ga „nakrižali“, a onog momenta kada je duhan iskrižan već se radi o švercu.

U muzeju imaju i fotografije na kojima se vidi kako se to radilo u to vrijeme, švercere duhana i avane u kojima su to radili.Tu su i kuke na kojima se nizao duhan, dokumenta i dozvole za sađenje duhana, obračuni, unutrašnjost otkupnih stanica, prese.Tu je i tabla iz perioda Kraljevine Jugoslavije i Nezavisne države Hrvatske(NDH), postavljena na prvim trafikama na ovim našim prostorima, zatim period iz Prvog i Drugog svjetskog rata, zapakirane kutije cigareta.Može se vidjeti i kako su tadašnji predsjednici država korišteni za promociju, koristila se plotička priča za promociju duhana.Tu je i zanimljiva scena pušenja, za oko zapada i reklama iz vremena NDH:“Hrvatske cigarete za hrvatsku dušu“. Neizostavna je priča i o šibicama te imaju široku lepezu ovih neizostavnih pratilaca kutija cigareta.

-Bila je to siromašna regija, ali je davala izvrstan hercegovački duhan ravnjak, čiji kvalitet su prepoznali austrijski carevi.To je jedini duhan koji ne treba dodatke drugih aroma i drugih duhana –ističe Alilović.

Kaže on i da se način uzgoja duhana, od sadnje do berbe, ni do danas nije promijenio, te da u nekim dijelovima gdje se on uzgaja Hercegovina izgleda kao Toskana.

Svakako vrijedi posjetiti i pogledati ovu bogatu i zanimljivu kolekciju.U sklopu muzeja je i restoran, što zajedno upotpunjuje gasto i turističku ponudu ljubuškog kraja.

 

Izvor:START-magazin BiH;27.01.2023;Broj 572.Sarajevo.

Piše:Mevlida Novalić;Foto:Dario Novalić i Karin Mimica

Priredio: Kemal Mahić

835 Posjeta 1 Posjeta danas