Vunene čarape dobre za cirkulaciju, san…

Pazarnim petkom na veletržnici u Tasovčićima od proizvoda iz kućne radinosti nema što nema. Proizvođači su od Neuma do Vareša. Nude se razni proizvodi – od lubina i orade iz neumskih ribogojilišta pa do alatki za kućanstvo i poljoprivredu

Tradicijsko bogatstvo

Pazarnim petkom na veletržnici u Tasovčićima od proizvoda iz kućne radinosti nema što nema. Proizvođači su od Neuma do Vareša. Nude se razni proizvodi – od lubina i orade iz neumskih ribogojilišta pa do alatki za kućanstvo i poljoprivredu kovača iz Vareša. Tu su i prodavači domaćih jaja, uzgajivači razne peradi, od kokoši nesilica do golubova pismonoša. U ponudi je i razno ljekovito bilje s tinkturama pa “suhovina”, kako se u ovom dijelu Hercegovine zove suho meso od domaćih životinja.

Nezaobilazne su različite vrste sireva, masla i kajmaka, ražovo i heljdino brašno, sokovi od šipaka i drenjine, jabučni ocat, vino od maline… Navedeno predstavlja samo dio tradicijskoga bogatstva ovoga djela Hercegovine i šire. Među brojnim prodavačima petkom je i Novka Ratković iz sela Kilavci kod Nevesinja. Novka, u prvome redu, nudi proizvode od vune.

– Imam sve što se nekada nosilo – od priglavaka, duljih i kraćih čarapa za muškarce do pređe ako tko želi presti – kaže nam Novka. Kako zima nije hladna, zanimalo nas je koliko su onda traženi vuneni proizvodi. – Kupuje tko je naviknuo. Znaju ljudi da s vunom ništa nije pomiješano. Evo, recimo, čarape, ne morate u njima u grad, ali za šetnju i odmor su idealne, tople, ne dopuštaju znojenje stopala, ne propuštaju hladan zrak, poboljšavaju cirkulaciju krvi. Kod nas se kaže da vunene čarape doprinose i dobru snu – kaže nam Novka.

Par 10 i 12 KM

– Cijena jednoga para je 10 KM za kraće, a 12 KM su dulje. Ispletem ja po narudžbi i druge odjevne predmete od vune, ako netko, recimo, naruči džemper. U posljednje vrijeme ima i mlađih djevojaka koje su se raspitivale za neke posebne čarape koje su, kažu, sada u modi. Ako tako bude, eto meni posla – kaže nam Novka uz osmijeh te ističe da hladna ili topla zima ne utječu na potražnju. – Tko je naučio nositi vuneno, on će kupiti. A ja uvijek kažem: ima li išta ljepše zimi uz vatru od toplih vunenih čarapa? – zaključuje Novka.

Ljportal

605 Posjeta 1 Posjeta danas