Obilježena 29. godišnjica masakra na pijaci Markale u Sarajevu

U Sarajevu je u nedjelju obilježena 29. godišnjica masakra na pijaci Markale, kada je u eksploziji minobacačke granate ispaljene s položaja tadašnje vojske Republike Srpske ubijeno 68 ljudi, a 144 osobe su lakše i teže ranjene.

Delegacije iz političkog, kulturnog i diplomatskog života u BiH položile su cvijeće na spomen-obilježje Markale.

Dan kad je počinjen masakr 5. februara obilježava se kao Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ministrica za rad i socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović kazala je da se danas treba prisjetiti i svih onih koji su umirali od gladi i promrzlina, koji su poginuli bježeći od snajperskih hitaca, ali i onih “kojima je agresor pokušao oduzeti ljudsko dostojanstvo”

“Podsjetit ću danas i svjedoke da nemaju pravo na miran san dok ne posvjedoče o zločinima jer decenije koje su prošle nisu učinile da zaboravimo da se desilo zlo. Prozvat ću i komšije da progovore o grobnicama da ubijeni, porodice i Bosna i Hercegovina pronađu smiraj”, kazala je, prenijela je FENA.

Na kraju je pozvala sve ostale da se odriču svakodnevno retrogradnih ideja, a čovječanstvo da ne minimizira neofašizam kako se nikada i nikome ne bi ponovile Markale.

Sarajevska pijaca Markale tokom rata u BiH bila je jedno od mjesta gdje su građani mogli nabaviti osnovne životne namirnice kojih je tokom četiri godine opsade nedostajalo.

Pijaca i zatvorena Gradska tržnica Markale u starom dijelu Sarajeva granatirane su u dva navrata.

Nakon 5. februara 1994. godine, u masakru na samom kraju rata, 28. augusta 1995. godine, kod Gradske tržnice Markale poginula su 43, a ranjena 84 civila.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala osuđen je komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić. Dragomira Miloševića Haški tribunal 2009. godine osudio je na 29 godina zatvora zbog terora nad civilima u Sarajevu.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) pravosnažno je u martu 2019. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog, i za teroriziranje i granatiranje građana Sarajeva, što je također jedna od tačaka za koje je na doživotni zatvor u junu 2021. osuđen i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

U Sarajevu je tokom rata, prema dostupnim podacima, poginulo više od 11.000 građana, među njima više od 1.500 djece. Više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je dana 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila.

Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.

RSE

Tacno.net

472 Posjeta 1 Posjeta danas