Stolački logoraši ogorčeni: Bivši logor Heliodrom ne može biti muzej!

Agencije su jučer prenijele vijest da se uređuje vojni muzej u kasarni “Stanislav Baja Kraljević”. Preneseno je to povodom posjete zamjenika ministra obrane BiH Slavena Galića kasarni ”Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru, gdje je boravio zajedno sa zamjenikom načelnika Zajedničkog stožera general bojnikom Ivicom Jerkićem. Primio ih je tamo zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružnih snaga (OS) BiH brigadir Martin Pažin.

Možda bi to bila vijest za vojni bilten da se iza ove priče ne krije pokušaj prikrivanja mračne prošlosti od prije tačno 30 godina.

Naime, povodom informacije u medijima da su započeli radovi na ”muzeju HVO-a” u kasarni ”Stanislav Baja Kraljević”, gdje je tokom devedesetih bio zloglasni koncentracioni logor Heliodrom, reagirali su iz Udruženja logoraša Stolac.

Nakon što je, kažu, 29. novembra 2017. godine donesena međunarodna pravosnažna presuda tzv. hercegbosanskoj Šestorki za “udruženi zločinački poduhvat”, žrtve tog zločina ponadale su se da dolazi vrijeme pokajanja i potrebe da se sve strukture, prvenstveno one političke, ograde od zločinačkog naslijeđa.

 

“Pet godina kasnije, nažalost, svjedoci smo da su presuđeni zločini platforma na kojoj ti isti politički mentori, na falsificiranoj historiji, žele graditi budućnost u Bosni i Hercegovini, što može biti samo osnova za nove sukobe”, navode stolački logoraši.

 

Trojici bivših pripadnika HVO-a ukupno 16 godina zatvora zbog zločina na području Mostara

Svjesni su, vele, činjenice da je formiranjem jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2005. godine utemeljena i 1. pješačka pukovnija OS BiH, koja baštini naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane.

 

“Ali graditi muzej na mjestu nekadašnjeg koncentracionog logora Heliodrom, gdje je bio Centralni zatvor, vojsci koja je organizovala taj zločin, direktno je pljuvanje u lice žrtvama i njihovim porodicama. Ovo predstavlja silovanje istine i umjesto pokajanja za UZP, zločini u koncentracionim logorima pod političkom vlašću HDZ-a BiH danas se veličaju”, naveli su logoraši Stoca, te dodali:

 

“Posebno je sramna i uloga Ministarstva odbrane naše države koja će sufinansirati ovu civilizacijsku sramotu. Činjenica je da je tu bio konc logor za Bošnjake i samo se treba zapitati šta bi svjetska javnost učinila da neko u logoru Dachau pored Minhena napravi muzej nacističkom Wehrmachtu. Mi se tome žestoko protivimo i nećemo mirno posmatrati da nas neko ponovo ponižava”, poručili su iz Udruženja logoraša Stolac.

 

Radiosarajevo.ba

561 Posjeta 1 Posjeta danas