Obilježavanje godišnjice zatvaranje logora Heliodrom 19. marta

Udruženje logoraša Mostar poziva građane i građanke da im se u nedjelju, 19. marta, u 1sati pridruže na obilježavanju godišnjice zatvaranja logora tzv.„HRHB“ na koje će se desiti na prostoru logora „Heliodrom“ koji je simbol stradanja građana Mostar, Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

“Kako se svakim danom raznim aktivnostima od strane onih koji žele da mijenjaju istoriju te pokušavaju pobrisati sve ono što ukazuje na patnje i stradanje logoraša u tom i ostalim logorima HVO-a u kojem je ubijeno, prema nepotpunim podacima, 54 logoraša, smatramo da je ovakav način odavanja počasti svim žrtvama, borba za istinu i opomena kako se ovakvi zločini više nikada ne bi ponavljali na našim prostorima”, naveli su iz Udruženja.

Navode kako je prošlo 29 godina od dana kada je počeo proces zatvaranja logora, a da logoraši nemaju pravo da obilježe mjesta svoga stradanja.

”Smatramo da je došao kraj tim neljudskim i necivilizacijskim metodama izvrtanja historijskih činjenica koje su presuđene na Međunarodnom sudu u Hagu i domaćim sudovima, te je krajnje vrijeme da se ovakva mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini obilježe kako bi bila opomena generacijama koje dolaze iza nas”, istakli su. 

Sa nadom da će im se veliki broj građana i građanki pridružiti i odati počast stradalim logorašima unaprijed se zahvaljuju

DA SE NE ZABORAVI-DA SE NE PONOVI

Tacno.net

443 Posjeta 1 Posjeta danas